Έντονη γκρίνια στους κόλπους του Κοινοβουλίου για την νέα θετική απόφαση για την Ελλάδα
Δημοσίευμα του Spiegel αποτυπώνει χαρακτηριστικά τις αντιδράσεις των βουλευτών του Γερμανικού κοινοβουλίου στην σημερινή θετική ψήφιση για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Η καγκελάριος Α. Μέρκελ αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με το κόμμα της, καθώς πολλοί από τους βουλευτές που υπερψήφισαν έκαναν σαφές ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Έτσι, το ζήτημα που ανακύπτει είναι αν θα ψήφιζαν για ένα ακόμα πρόγραμμα, αν κάτι τέτοιο προκύψει το καλοκαίρι, καθώς η πίεση από το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) είναι πλέον πολύ μεγάλη.
Η συνεδρίαση της ολομέλειας που διεξήχθη σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο αναφορικά με την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ήταν πάντως θερμή και ενδιαφέρουσα. Η αρχική εισήγηση του υπουργού οικονομικών Wolfgang Schäuble υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρή: Δήλωσε ότι καταλαβαίνει τις ανησυχίες των βουλευτών που εκφράζουν επιφυλάξεις, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν πρόκειται για καινούριες εκταμιεύσεις χρημάτων («δεν πρόκειται για καινούρια δισεκατομμύρια προς την Ελλάδα») αλλά για επέκταση του χρόνου ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα. Σε μια αποστροφή του είπε μάλιστα ότι, δεδομένων των συναισθημάτων των βουλευτών αλλά και των Γερμανών γενικότερα, σήμερα δεν είχε όρεξη για αστεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προτεινόμενο ψήφισμα, στο οποίο επισυνάπτεται το ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αναφέρεται χαρακτηριστικά η ανάγκη ελέγχου μέχρι το τέλος Απριλίου συγκεκριμένων μέτρων από την ελληνική πλευρά.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα το ψήφισμα παραπέμπει μεν στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, αναφέρει ωστόσο ότι θα προσδιοριστεί από τους θεσμούς με βάση την οικονομική κατάσταση του 2015.
Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης (MFFA) ψηφίστηκε με πρωτοφανή πλειοψηφία (541 υπέρ έναντι 32 κατά και 13 αποχών). Το καινούριο στοιχείο ήταν η για πρώτη φορά υπερψήφιση του προγράμματος από το κόμμα της Aριστεράς (die Linke), καθώς και η απόλυτη σύμπλευση των κυβερνητικών εταίρων της κυβέρνησης Μέρκελ, Σοσιαλδημοκρατών του SPD. Το κόμμα της Αριστεράς υπερψήφισε με 3 όχι και 10 αποχές ενώ από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος CDU/CSU οι απώλειες ήταν λιγότερες του αναμενομένου, με 29 όχι και 3 αποχές.
Όμως οι αριθμοί, όπως αναφέρει ο Spiegel απατούν καθώς δεν έλειψαν στιγμές έντονης διαφωνίας. Η σύγκρουση αφορούσε κυρίως το κόμμα της Αριστεράς και τα κόμματα του μεγάλου Συνασπισμού. Από το CDU/CSU ακούστηκαν για άλλη μια φορά φωνές υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ η Αριστερά υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά σωστά στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τη Γερμανία. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν από τους βουλευτές που καταψήφισαν την τετράμηνη παράταση βασίστηκαν κυρίως στις αποτυχημένες πολιτικές των προ του προγράμματος εποχών στην Ελλάδα με βασική γραμμή επιχειρηματολογίας τις κρατικές σπατάλες και το ότι η χώρα ζούσε για δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της.
Η Αριστερά επιχείρησε να αντικρούσει αυτές τις αιτιάσεις παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία για τον υψηλό Μ.Ο. ωρών εργασίας, αλλά κυρίως για τους μισθούς και για τις μέρες αργίας στην Ελλάδα που, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Pettra Sitte, υπολείπονται ήδη πριν από την κρίση αυτών των Γερμανών και των υπολοίπων Ευρωπαίων.
Ο Αxel Schäfer των Σοσιαλδημοκρατών εναντιώθηκε στην καμπάνια της Bild για ένα «Όχι» στη βοήθεια στην Ελλάδα, εισπράττοντας χειροκρότημα από τη βουλή, αλλά επέπληξε τη ρητορική του Τσίπρα σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο», λέγοντας ότι στην Ευρώπη δε μιλούμε με πολεμικούς όρους, αλλά με βάση το συμβιβασμό μεταξύ ισότιμων μελών.