Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Spiegel: Ο πληθωρισμός γονατίζει την τουρκική οικονομία

O γερμανικός Τύπος εστιάζει με εκτενή του ανταπόκριση στις εξελίξεις στο πεδίο της τουρκικής οικονομίας.

Το Spiegel Online εστιάζει με εκτενή του ανταπόκριση στις εξελίξεις στο πεδίο της τουρκικής οικονομίας. Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι παρά την αργή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας, ελάχιστοι τούρκοι πολίτες επωφελούνται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά -αντιθέτως- δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να επωμιστούν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης στη χώρα τους.

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι παρά τη μερική ανατίμηση της λίρας μετά την αποφυλάκιση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και παρά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, «οι άνθρωποι στην Τουρκία αρχίζουν μόλις τώρα να αντιλαμβάνονται πραγματικά έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης. Ο πληθωρισμός ανήλθε τον Οκτώβριο σε 25%, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 15 ετών. Τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 30%, τα φρούτα και λαχανικά κατά 50% -κάτι που πλήττει κατά κύριο λόγο τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα».

Το δημοσίευμα στέκεται στη δέσμευση του τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ να καταπολεμήσει με όλα τα μέσα τον πληθωρισμό. «Ωστόσο πολλά καταστήματα που ισχυρίζονται ότι μείωσαν τις τιμές τους, στην πραγματικότητα τις έχουν αυξήσει. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προβλέπει για το 2019 διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού στην Τουρκία».

Το περιοδικό σημειώνει ότι ο συνδυασμός πληθωρισμού και ασθενούς λίρας έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες εταιρείες που έχουν λάβει δάνεια σε ευρώ και δολάρια να αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν με αποτέλεσμα να απειλείται η ύπαρξή τους. «Επιπλέον η χώρα κατευθύνεται προς οικονομική ύφεση […] γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια χειρισμών για την τουρκική κυβέρνηση».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By