Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σπουδαία ανακάλυψη: Εντοπίστηκαν νέα είδη ζώων στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού

Μια υποβρύχια αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό «αποκάλυψε» δεκάδες νέα είδη, στα οποία περιλαμβάνονται ψάρια, κοράλλια καθώς και άλλοι οργανισμοί.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, τα νέα ευρήματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως, ωστόσο οι επιστήμονες της αποστολής Nekton εκφράζουν την αισιοδοξία τους ως προς αυτό.

Μέχρι και σήμερα, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα σχετικά με τον υποβρύχιο κόσμο που ζει σε βάθος κάτω των 30 μέτρων, που αποτελεί το όριο μέχρι το οποίο μπορεί να φτάσει ένας κανονικός δύτης.

Επιχειρώντας σε βάθος κάτω των 450 μέτρων με επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα και υποβρύχια μη επανδρωμένα σκάφη, λίγα μίλια έξω από τις Σεϋχέλλες, οι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που ερεύνησαν περιοχές με μεγάλη ποικιλομορφία, εκεί όπου οι ακτίνες του ηλίου εξασθενούν και ξεκινά ο βαθύς ωκεανός.

Στην Αλντάμπρα, τον Χώρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που έχει χαρακτηριστεί «τα Γκαλαπάγκος του Ινδικού Ωκεανού», τα πληρώματα της υποβρύχιας αποστολής Nekton παρατήρησαν διάφορες κοινότητες χλωρίδας και πανίδας που δεν είναι ορατές σε ρηχότερα νερά.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φαινόμενο της υπεραλίευσης έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στον ωκεανό και τη βιοποικιλότητά του.

Η ομάδα Nekton επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποδείξεις που να δείχνουν λεπτομερώς ποια επίπεδα ειδών υπήρχαν πριν από 10, 20 ή 100 χρόνια πριν. Συνεπώς η όποια απόπειρα να γίνουν συγκρίσεις με παλαιότερους πληθυσμούς δεν είναι δυνατή.

Χωρίς αυτό είναι πολύ δύσκολο να κρίνει κανείς πόση μεγάλη απώλεια υπήρξε σε επίπεδο βιοποικιλότητας. Υπενθυμίζεται ότι μόλις το 7% των ωκεανών παγκοσμίως τελεί υπό καθεστώς προστασίας.

Ήδη οι επιστήμονες ασκούν πιέσεις στη διεθνή κοινότητα ως μέχρι το 2030 να έχει τεθεί υπό προστασία το 30% των ωκεανών σε παγκόσμια κλίμακα.

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής στον Ινδικό Ωκεανό, η οποία κράτησε συνολικά επτά εβδομάδες, οι ερευνητές πραγματοποίησαν περί τις 300 επιτόπιες έρευνες, συγκέντρωσαν περίπου 1.300 δείγματα καθώς και δεδομένα χωρητικότητας τουλάχιστον 20 terabytes, ενώ παράλληλα ερεύνησαν περίπου 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον πυθμένα της θάλασσας, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό πολυακτινικής σάρωσης σόναρ.

Μια συμπληρωματική αποστολή διάρκειας πέντε εβδομάδων είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει το Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, ακυρώθηκε λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αποστολή Nekton αναμένεται να ξαναρχίσει περί τα τέλη του 2021.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By