Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Σρι Λάνκα: Ένας από τους καμικάζι είχε συλληφθεί και απελευθερωθεί πριν τις επιθέσεις

Ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας της Σρι Λάνκα είχε συλληφθεί από την αστυνομία στο παρελθόν, όμως απελευθερώθηκε, όπως γνωστοποίησε κυβερνητικός αξιωματούχος το CNNi.

Πρόκειται για τον Ilham Ahmed Ibrahim, ένα από τα δύο αδέλφια-καμικάζι που ανατινάχθηκαντην την περασμένη Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, στο ξενοδοχείο Cinnamon Grand στο Κολόμπο, σύμφωνα με την πηγή του αμερικάνικου δικτύου.

«Ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας της επίθεσης στο Cinnamon Grand, αυτός ο οποίος απελευθερώθηκε», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Η αστυνομία κρατά τον πατέρα των δύο αδελφών, Mohamed Yusuf Ibrahim, έναν πάμπλουτο έμπορο μπαχαρικών, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι συνωμότησε με τα παιδιά του. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ruwan Gunasekera, σημείωσε πως κρατούνται και άλλα μέλη της οικογενείας.

Ο τραγικός απολογισμός του μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων είναι 359 νεκροί και 500 τραυματίες.

Όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ranil Wickremesinghe, σε συνέντευξή του στο CNNi, οι καμικάζι αυτοκτονίας ήταν άτομα ανώτερης ή μεσαίας τάξης, με μόρφωση στο εξωτερικό.
Το προφίλ τους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, «προκάλεσε έκπληξη».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως αρκετοί εξ αυτών ήταν υπό παρακολούθηση σχετικά με υποψίες για ενδεχόμενες επιθέσεις, όμως οι Αρχές δεν είχαν «επαρκή στοιχεία» για να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Έξι υπηρεσίες συμμετέχουν στην μεγάλη έρευνα για το αιματοκύλησμα, μεταξύ αυτών και οι: Interpol, Scotland Yard και FBΙ.
Οι Αρχές της Σρι Λάνκα έχουν κάνει εφόδους σε πέντε σπίτια σε περιοχές ανά τη χώρα αναφορικά με τις επιθέσεις.

Περισσότερα από 70 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση, κατηγορούμενα – κατά περίπτωση – για υποψία τρομοκρατίας, υποβοήθηση τρομοκρατίας και συνωμοσίας για τη διάπραξη τρομοκρατίας, όπως είπε ο Gunasekera.

Από τους συλληφθέντες οι τέσσερις είναι γυναίκες. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας γνωστοποίησε πως οι περισσότεροι είναι μέλη οικογενειών των τρομοκρατών.
Δεν έχει συλληφθεί κανένας ξένος πολίτης.

Το σημαντικό ερώτημα της αστυνομίας
Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για να ξεκαθαρίσει το πώς μία μικρή και σχετικά άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση κατάφερε να προχωρήσει σε μία τόσο μεγάλη και συντονισμένη επίθεση.

Μάλιστα, ο Gunasekera αποκάλυψε πως οι τρομοκράτες είχαν προχωρήσει σε μία δοκιμαστική έκρηξη στα ανατολικά της χώρας στις Αρχές του Απριλίου. Τότε είχαν προκαλέσει έκρηξη σε μία μοτοσικλέτα.
Όπως γνωστοποίησαν οι Αρχές, διενεργούνται έρευνες σε όλο το Κολόμπο, ωστόσο, οι πολίτες καλούνται να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By