Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα 200 δισ. ευρώ ο τζίρος από τα πλαστά φάρμακα

Στα εργαστήρια της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi, στη Λαρουάν, γίνεται μία από τις πιο σοβαρές διαγνωστικές εξετάσεις. Όχι σε ανθρώπους. Αλλά σε φάρμακα. Η εταιρεία διαθέτει ειδικό εργαστήριο μελέτης πλαστών φαρμάκων, στο οποίο εξετάζει όχι μόνο ό,τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, αλλά και σε φαρμακεία.

Πλαστά είναι τα φάρμακα τα οποία δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας, είτε κυκλοφορούν με πρωτότυπη επωνυμία, είτε χρησιμοποιούν την επωνυμία κάποιου γνωστού φαρμάκου. Και φυσικά είναι επικίνδυνα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει που και υπό ποιες συνθήκες έχουν παρασκευαστεί.

Ο οικονομικός αντίκτυπος μεταφράζεται σε 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάτι που ισοδυναμεί με διαφυγόντα τζίρο της τάξης του 10%-15% της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης. Την ίδια στιγμή η υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων της ΕΕ υπολογίζει ότι οι φόροι που χάνουν οι χώρες μέλη από τα πλαστά φάρμακα, φτάνουν το 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε χώρες μέρη της Ασίας, στην Αφρική και τη Βραζιλία, όπου η νομοθεσία για τη διακίνηση φαρμάκων είναι χαλαρή και το ποσοστό διείσδυσης των εν λόγω φαρμάκων φτάνει και το 30%. Στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ευρώπη όπου υπάρχει νομοθεσία και ενημέρωση των πολιτών.

«Τα πλαστά φάρμακα αποτελούν κόκκινο πανί για τη δημόσια υγεία του εικοστού πρώτου αιώνα», σχολιάζει ο Ζεφρουά Μπεσό, διευθυντής συντονισμού του εργαστηρίου πλαστών φαρμάκων της Sanofi. Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι κυβερνήσεις συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ, η Interpol, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κ.ά.

Οι συντονισμένες προσπάθειες που έκαναν φέτος 123 χώρες στο πλαίσιο της επιχείρησες Pangea X, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 3.584 δικτυακοί τόποι πώλησης πλαστών φαρμάκων και αποσυρθούν περισσότερα από 25 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα από την παγκόσμια αφορά, κόστους περίπου 51 εκατομμυρίων ευρώ.

Νομοθεσίες και ενημέρωση γιατρών σε όλες τις χώρες του κόσμου πρόκειται να ακολουθήσει ως μέτρο πρόληψης της δημόσιας υγείας, αλλά και οικονομικής σωτηρίας φόρων για τα κράτη και τζίρου για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

By