Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Στα 52,5 δισ. οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ τον Μάρτιο

Η Ελλάδα και η Κύπρος εκτός της αγοράς καθώς είναι βρίσκονται εκτός ποσοτικής χαλάρωσης λόγω εκκρεμοτήτων στα προγράμματα στήριξής τους

ekt

Στα 52,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται τα έσοδα από τις αγορές αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, που έκαναν οι κεντρικές τράπεζες των 19 κρατών-μελών του ευρώ, κατά τον πρώτο μήνα ποσοτικής χαλάρωσης (Μάρτιος),  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε η ΕΚΤ.

Οι μόνες χώρες από τις οποίες δεν αγοράσθηκαν ομόλογα ήταν η Ελλάδα και η Κύπρος,  οι οποίες για την ώρα βρίσκονται εκτός ποσοτικής χαλάρωσης λόγω εκκρεμοτήτων στα προγράμματα στήριξής τους – και η Εσθονία, η κεντρική τράπεζα της οποίας έχει επιλέξει να μην αγοράσει εσθονικό χρέος.

Όπως αναμενόταν, οι μεγαλύτερες αγορές αφορούσαν γερμανικούς (11,063 δισ.), γαλλικούς (8,752 δισ.) και ιταλικούς (7,604 δισ.) τίτλους.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και αποσκοπεί στην ενίσχυση του επικίνδυνα χαμηλού πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, την ανόρθωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της απασχόλησης.

Ωστόσο, εν μέσω θετικών μηνυμάτων για τις οικονομικές προοπτικές στη νομισματική ένωση, η Ευρωτράπεζα φαίνεται πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης του προγράμματος, εφόσον οι στόχοι επιτυγχάνονται.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του την Τρίτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς. «Εάν δούμε πως υπερθερμαινόμαστε, τότε φυσικά θα είναι πρέπον να ρωτήσουμε εάν θα πρέπει να προσαρμόσουμε το σχέδιό μας», είπε.

Επί του παρόντος, ο μηνιαίος στόχος της ΕΚΤ για αγορές κρατικών αλλά και ιδιωτικών ομολόγων ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ.

By