Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Στα χέρια των Κούρδων το Κομπάνι

Οι τζιχαντιστές έχουν μόλις το 20% της πόλης

kompani

Μόλις το 20% του Κομπάνι είναι στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τους Κούρδους να έχουν καταφέρει να ανακατακτήσουν μεγάλο μέρος της Συριακής πόλης.

«Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) οι οποίες μάχονται τους τζιχαντιστές εδώ και τέσσερις μήνες ελέγχουν όλο το διοικητικό κέντρο του Κομπάνι», διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Κούρδοι κατέλαβαν τη ζώνη μετά από σφοδρές μάχες, το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 14 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη σύγκρουση.

Νωρίτερα, ο διεθνής συνασπισμός ο οποίος μάχεται τους τζιχαντιστές πραγματοποίησε τουλάχιστον οκτώ αεροπορικές επιδρομές στο Κομπάνι μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 8 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Το Ι.Κ. προσπαθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου να καταλάβει το Κομπάνι, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αποκτούσε τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Τον Οκτώβριο είχε καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του το 50% της πόλης.

Στο γειτονικό Ιράκ, οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. εκτέλεσαν οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με τις φωτογραφίες τις οποίες ανήρτησαν στο Διαδίκτυο. Στο μήνυμα που συνοδεύει τις φωτογραφίες – η αυθεντικότητα των οποίων δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί – αναφέρεται ότι οι οκτώ άνδρες είχαν υποσχεθεί ότι θα σταματούσαν να εργάζονται για την ιρακινή κυβέρνηση, ωστόσο δεν τήρησαν τον λόγο τους.

Σημειώνεται επίσης ότι οι επτά ήταν αξιωματικοί της ιρακινής αστυνομίας, ενώ για τον όγδοο δεν δίνεται καμία πληροφορία. Στις φωτογραφίες, επτά από τα θύματα φορούν πορτοκαλί φόρμα, παρόμοια με εκείνην που φορούσαν οι Δυτικοί όμηροι τους οποίους εκτέλεσε το Ι.Κ. τους τελευταίους μήνες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By