Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ Έλληνες αγοραστές ακινήτων στο Λονδίνο

Φοροκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό όλων των Ελλήνων πολιτών που έχουν πραγματοποιήσει αγορές ακίνητης περιουσίας στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια.

Oπως προκύπτει από τους ελέγχους που ήδη πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ένας επιπλέον λόγος της προτίμησής τους είχε να κάνει με τους χαλαρούς ελέγχους του βρετανικού ελεγκτικού μηχανισμού και ειδικότερα των βρετανικών τραπεζών, αναφορικά με την προέλευση και τη νομιμότητα των χρημάτων που διακινήθηκαν.

Το ΣΔΟΕ ερευνά αν τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για αγορά ακινήτου ή ακινήτων στο Λονδίνο προέρχονται από παράνομο πλουτισμό.

Βασικό αντικείμενο των ερευνών που πραγματοποιούν οι ελληνικές αρχές αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία εκείνα που θα μπορούν να στοιχειοθετήσουν επαρκώς τις αγορές πολυτελών διαμερισμάτων στην Βρετανία, με έρμα πάντα το ατομικό εισόδημα των αγοραστών.  Σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, κατά την περίοδο  μεταξύ του 2010 και του 2012, Ελληνες επένδυσαν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε ακίνητα στο Λονδίνο, που αποτέλεσε και την υπ’ αριθμόν ένα επιλογή για όσους τοποθέτησαν κεφάλαια στο εξωτερικό, αποσύροντάς τα από τις εγχώριες καταθέσεις τους.

Το αποκορύφωμα τοποθετείται χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2012, όταν οι αγορές ακινήτων από Ελληνες αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικράτησε στην Ελλάδα με αφορμή τις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By