Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Στα Δωδεκάνησα το πλοίο με τους 450 μετανάστες – Αίτημα στην Τουρκία να τους πάρει πίσω

Ρυμουλκείται το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει 450 μετανάστες και εξέπεμψε sos ανοιχτά της Κρήτης, από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Στόχος είναι να μείνουν σε ασφαλές μέρος οι επιβαίνοντες μετανάστες μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ το φορτηγό πλοίο με την τουρκική σημαία, θα μεταφερθεί σε νησί των Δωδεκανήσων και οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία ενώ ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται οι διακινητές.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την έγκριση του Νίκου Δένδια, έστειλε αίτημα στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει βάση της ευρωπαικής σύμβασης που έχει υπογράψει.

Παράλληλα υπήρξε επικοινωνία τόσο με τη Frontex όσο και με τις Βρυξέλλες και έγινεσαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, όμως ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Τουρκία και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By