Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Σταϊκούρας: «Το υπάρχον Μνημόνιο συνεχίζεται»

Ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε τη θέση της κυβέρνησης ότι έχει πετύχει διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο

staikouras-vouli

Το κείμενο της επικαιροποιημένης Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2015, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι είναι πανομοιότυπο με την επικαιροποίηση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε τη θέση της κυβέρνησης ότι έχει πετύχει διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και η αλήθεια δεν κρύβεται».

Σημείωσε δε ότι και οι δύο επικαιροποιήσεις διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, εναποθέτουν σε περίπτωση διαφοράς την αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Επίσης είπε ότι και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται με το Μνημόνιο-Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της 15ης Μαρτίου 2012.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υποστήριξε ακόμη ότι το γεγονός πως το υπάρχον Μνημόνιο συνεχίζεται, επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ουσιαστικά, και με υπογραφές υπουργών, ισχύουν τα ίδια πράγματα πρόσθεσε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΝΔ. Ανέφερε ακόμη ότι το δημόσιο έχει κάνει ουσιαστικά στάση πληρωμών που για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ μετριέται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στο κείμενο της Σύμβασης αναφέρεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση της κυβέρνησης να το φέρει στη Βουλή, ωστόσο σημείωσε ότι το ίδιο ίσχυε και για τη δική τους Σύμβαση, την οποία όμως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε φέρει προς κύρωση. Υποστήριξε δε ότι αυτή η τακτική αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By