Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Σταϊκούρας: Απασχόληση, ενίσχυση της εθνικής άμυνας και ανάπτυξη, οι προτεραιότητες για το 2021

Στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής το επόμενο έτος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2021.

Όπως τόνισε ο υπουργός, οι τρεις βασικές προτεραιότητες είναι η στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, με μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους στην οικονομία, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης ενός – εγχώριας ιδιοκτησίας – ρεαλιστικού και φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου, που θα διέπεται από τις αρχές της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Στη βάση αυτή , ανέφερε πως το αναπτυξιακοί σχέδιο θα έχει τους εξής άξονες:

-Τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
-Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
-Τον έλεγχο των δαπανών, μέσω της επισκόπησης αυτών.
-Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων στη δημόσια διοίκηση.
-Την αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους.
-Την εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.
-Την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
-Τον περιορισμό αντικινήτρων και εμποδίων για επενδύσεις.
-Την επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η δια βίου μάθηση, η έρευνα και η καινοτομία.
-Τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης ανθρωπίνου κεφαλαίου, όπως πράττουμε με τα φορολογικά κίνητρα που πρόσφατα νομοθετήσαμε.
-Την ποιοτική αναβάθμιση τομέων της οικονομίας, όπως είναι, ενδεικτικά, η αγροδιατροφή και ο τουρισμός.
-Τη δημιουργία ενός ουσιαστικού, ισχυρού κράτους πρόνοιας.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είπε, οι βασικές προτεραιότητες αξιοποίησης των κονδυλίων εστιάζουν στη στήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, στις υλοποίηση πολύ-τροπικών υποδομών μεταφορών, στην δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση, στην τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην άμβλυνση των κοινωνικών αποκλεισμών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Αυτοί οι πόροι, μαζί με τα κονδύλια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα και αποτελεσματικά. Και αυτό πράττει η Κυβέρνηση, με μεθοδικότητα, με χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες παρακολούθησης και μηχανισμούς εφαρμογής», τόνισε.

Ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε την κριτική της Αντιπολίτευσης ότι η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2021, οφείλεται σε νέους φόρους. «Προφανώς, “εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια”. Η αλήθεια είναι ότι ο Προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει ούτε έναν νέο φόρο! Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το καλοκαίρι του 2019, έχει προχωρήσει σε 39 παρεμβάσεις μείωσης φόρων και λήψης φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας», ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσέ πως η Κυβέρνηση, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, με μειωμένα έσοδα λόγω φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών και περιορισμών στη λειτουργία της οικονομίας, καλύπτει, όπως έχει καθήκον, ανάγκες της κοινωνίας, καταβάλλοντας μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους. Και θα συνεχίσει να το πράττει, για όσο χρειαστεί!

Ενδεικτικά ανέφερε πως το κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανήλθε σε 24 δισ. ευρώ και πως παρά το κόστος αυτό τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2020 θα είναι στα 30,5 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By