Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Σταϊκούρας: Καμία αλλαγή στις διατάξεις για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων

«Έρχεται η ώρα της κρίσης για τους στρατηγικής κακοπληρωτές» ανέφερε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή επισημαίνοντας πως ο νέος πτωχευτικός που συνοδεύεται με πλαίσιο ρύθμισης οφειλών περιλαμβάνει και συγκεκριμένα εργαλεία εντοπισμού όσων εκμεταλλεύονται τις προστατευτικές διατάξεις για να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε μάλιστα τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου για δύο υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις οποίες οι δανειολήπτες αν και δήλωναν εισοδήματα 3.000 ευρώ και 4.000 ευρώ αντίστοιχα δήλωναν αδυναμία να πληρώσουν μηνιαίες δόσεις των 50 και 100 ευρώ!

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις περι του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αξιοποίησαν αδυναμίες του νόμου Κατσέλη, με σκοπό να καθυστερήσουν την πληρωμή.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αδυναμίες η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα, με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης όλων των εκκρεμών υποθέσεων εντός του 2021 με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπου μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα ελεγχθούν όλες οι αιτήσεις και έτσι θα διαπιστωθεί ποιοι είναι επιλέξιμοι και ποιοι όχι.

Συνεπώς, έρχεται η ώρα της κρίσης και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι οδηγούνται να πληρώσουν αυτά που χρωστούν και μάλιστα με τόκο, για όσο χρονικό διάστημα απέφευγαν να πληρώσουν. Έτσι, θα τελειώσει οριστικά και αυτή η κοινωνική αδικία».

Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου συγκεκριμένες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που εντόπισε η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Συγκεκριμένα:

– Οικογένεια με ένα τέκνο και με εισόδημα 3000 ευρώ μηνιαίως δηλώνει ότι το τέκνο πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο επί σειρά ετών και η απομάκρυνσή του από αυτό θα επιφέρει ψυχολογική βλάβη. Ως εκ τούτου, ο οφειλέτης δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει πάνω από 50 ευρώ μηνιαίως προς την τράπεζα για το στεγαστικό δάνειο.

– Δεύτερη περίπτωση, οικογένεια με δύο τέκνα και με εισόδημα 4000 ευρώ μηνιαίως δηλώνει ότι φιλοξενεί στο σπίτι άνεργο συγγενή, του οποίου καλύπτει τις δαπάνες διαβίωσης. Ως εκ τούτου, ο οφειλέτης δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει πάνω από 100 ευρώ μηνιαίως προς την τράπεζα για το στεγαστικό του δάνειο.

Αναφορικά με το ακατάσχετο είπε «θα διευκρινισθεί ρητά ότι πτωχευμένος οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό κάτω του ακατάσχετου οριζόντιου ορίου των 1.250 ευρώ μηνιαίως, όπως ήδη ισχύει στη νομοθεσία, για να μην υπάρχουν αμφισημίες» ενώ σε άλλο σημείο εξήγησε «Τι ισχύει για τις καταθέσεις τραπεζικών λογαριασμών μισθών και συντάξεων; Καταρχήν, είπα ότι θα το διευκρινίσουμε με νομοθετική, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, αλλά να γίνουμε λίγο πιο αναλυτικοί.

Η νομοθεσία προβλέπει οριζόντιο κατά άσχετο τραπεζικών λογαριασμών, η οποία θεσπίζει το όριο των 1.250 ευρώ μηνιαίως, για όλους τους πολίτες, ασχέτως λοιπών παραμέτρων, όπως είναι για παράδειγμα ο αριθμός των μελών της οικογένειάς τους».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε για το ίδιο ζήτημα «Όσον αφορά στη διαγραφή όλων των οφειλών που παρέχουμε, σε όσους έχουν πλήρη οικονομική αδυναμία και δεν είναι δόλιοι, αυτή η απαλλαγή οφειλών επέρχεται μέσα σε ένα έτος, μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, εφόσον οφειλέτης απώλεσε περιουσία. Σε αυτήν την περίπτωση ο οφειλέτης δεν υποχρεούται να πληρώνει απολύτως τίποτα για τα εισοδήματά του από τα εισοδήματά του, εκτός αν αυτά ξεπερνούν το πενταπλάσιο των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είχε και δεν απώλεσε περιουσία, τότε η απαλλαγή των οφειλών επέρχεται σε τρία έτη μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης. Σε αυτήν την περίπτωση καλείται ο οφειλέτης να πληρώνει ένα τίμημα για την μερική κάλυψη των οφειλών που του διαγράφονται. Το υπερβάλλον των εύλογων δαπανών εισφέρεται μετά την απαλλαγή.

Να δούμε λίγο ποιες είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως καθαρίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ; Σε ένα νοικοκυριό με έναν ενήλικα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 537 ευρώ το μήνα, το άκουσα αυτό. Σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 906 ευρώ το μήνα.

Σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και ένα τέκνο οι δαπάνες είναι 1.126 ευρώ το μήνα και σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο τέκνα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 1347 ευρώ το μήνα και τέλος σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο τέκνα και ένα επιπλέον εξαρτώμενο ενήλικα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 1.555 ευρώ ανά μήνα.

Άρα, στην πλειονότητα των μέσων νοικοκυριών της χώρας μας οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης είναι εφάμιλλες ή ξεπερνούν το οριζόντιο ακατάσχετο των 1250 ευρώ το μήνα, αλλά ούτως η άλλως θα υπάρχει νομοθετική παρέμβαση, όπως σας είπα για να διευκρινίζει αυτό και να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία».

Πέραν αυτού, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως θα έρθουν νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα αφορούν: «περί φορολόγησης των ποσών που πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι τα ποσά δεν φορολογούνται. Περι της δυνατότητας πληρωμής φόρων και εισφορών που θα πρέπει να πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι το εισόδημα είναι το καθαρό, δηλαδή μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Περί φοροδιαφυγής, θα διευκρινιστεί ρητά ότι ο πτωχευμένος οφειλέτης μπορεί να λάβει απαλλαγή εάν δεν είναι δόλιος παρότι έχει οφειλές στο δημόσιο και ως εκ τούτου εκκρεμεί καταδίκη ή έχει καταδικαστεί.

Προφανώς, αν κάποιος έχει προβεί σε δόλιες συμπεριφορές, όπως έκδοση πλαστών εικονικών τιμολογίων, τριγωνικές συναλλαγές και άλλα, δεν θα λαμβάνει απαλλαγή οφειλών. Περί του αν θεωρούνται ως ευάλωτοι όσοι είναι επιτηδευματίες, δηλαδή έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θα διευκρινιστεί ρητά ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως του αν έχουν ή όχι επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να λάβουν όλες τις προστατευτικές πρόνοιες του νόμου και να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες του φορέα απόκτησης ακινήτων σε περίπτωση πτώχευσής τους. Ο νόμος είναι ανοιχτός σε όλους, σε αντίθεση με το νόμο Κατσέλη που άφηνε απέξω όσους είχαν εμπορική δραστηριότητα. Περί φορέων που δύνανται να υποστηρίζουν τους οφειλέτες στο πλαίσιο του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης. Ακούστηκε από φορείς, το ενσωματώνουμε.

Θα διευκρινιστεί ρητά ότι συμπεριλαμβάνονται και τα ινστιτούτα των κοινωνικών φορέων. Περί του ορισμού του οικονομολόγου και του λογιστή. Ακούσαμε κι αυτό από τους φορείς.

Θα διευκρινιστεί ρητά ότι αφορά σε φυσικά πρόσωπα ενεργά μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος με συναφή προϋπηρεσία επί τουλάχιστον πέντε έτη ή πιστοποιημένοι λογιστές φοροτεχνικοί με επαγγελματική άδεια α’ τάξης ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν λογιστικές, φοροτεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Περι των ετών που ελέγχονται για δολιότητα τα μέλη διοικητικού συμβουλίου και αντίστοιχα απαλλάσσονται από τις οφειλές του νομικού προσώπου που εκπροσωπούν, αυξάνεται το σχετικό όριο από 1 έτος σε 3 έτη. Συνεπώς, το συνολικό χρονικό διάστημα που δύναται να ελέγξει ο δικαστής, αυξάνεται από τρία σε πέντε έτη πριν την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By