Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Σταϊκούρας: Την 1η Σεπτεμβρίου η άρση των capital controls

Πλήρη άρση των capital control από την 1η Σεπτεμβρίου προβλέπει η κυβερνητική τροπολογία σύμφωνα τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνοντας τον λόγο στην Βουλή αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επισήμανε ότι η πρωτοβουλία για κατάργηση των τραπεζικών περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει την σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και των αρμόδιων Ευρωπαϊκών.

«Η πλήρης άρση αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που άφησε σε εκκρεμότητα η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με την παρούσα τροπολογία καταργούνται οι διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης που επέβαλαν περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και την κίνηση κεφαλαίων.

Περιορισμοί που μπήκαν από την ανερμάτιστη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους τυχοδιωκτισμούς στην διαπραγμάτευση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι δείκτες αποτυπώνουν την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των εσόδων και την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως «για την κυβέρνηση υφίσταται η δέσμευση για την διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει την κυβερνητική πρωτοβουλία για την πλήρη άρση των τραπεζικών περιορισμών υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «προδιαγεγραμμένη διαδικασία».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην Βουλή προβληματισμένος.

«Εμφανώς προβληματισμένος ο κ. Μητσοτάκης που έρχεται αντιμέτωπος με την ολιγωρία της κυβέρνησής του και επιχειρεί να τα μπαλώσει επανεμφανίζοντας την παλιά πρακτική της «καμένης γης».

Μας είπε ότι για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επιτελικό του κράτος – το οποίο βούλιαξε στην Σαμοθράκη – ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συνεχίσει «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να ανακοινώσει μια προδιαγεγραμμένη ενέργεια για την άρση των capital controls επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα περι καταστροφικής διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζω οδήγησε σε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων».

Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ενημερώσει για τους σχεδιασμούς που αφορούν τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων λέγοντας πως «Στο Παρίσι δεν έγινε καμία κουβέντα. Τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση;».

Τέλος, αναφέρθηκε στην σημερινή επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια λέγοντας «Η επικοινωνία εκτός από τα κανό και τα ούζα του κ. Μητσοτάκη παράγει και ιδεολογία. Όπως η επιχείρηση σκούπα στα Εξάρχεια που καταλήξατε να προσαγάγετε μωρομάνες.

Γιατί τα κάνετε αυτά; Τα κάνετε και προδοθήκατε από τον κ. Μπαλάσκα που χαρακτήρισε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη σκουπίδι που πρέπει να σκουπιστεί. Καμία σχέση δεν έχει αυτή η πρακτική με την βούληση της πολιτείας για την καταπολέμηση της παρανομίας και των ναρκεμπόρων.

Αυτό κάναμε εμείς στα Εξάρχεια ενώ εσείς κυνηγάτε μωρομάνες».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By