Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Standard Chartered: «Βουτιά» 70% και $5.000 για το bitcoin στις πιθανές ανατροπές για το 2023

Η ζήτηση μπορεί να μετατοπιστεί από το bitcoin που είναι η ψηφιακή εκδοχή του χρυσού, στον πραγματικό χρυσό, οδηγώντας το πολύτιμο μέταλλο σε ένα ράλι 30% και στα στα $2.250 / ουγγιά, σύμφωνα με τον επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας της τράπεζας, Έρικ Ρόμπερτσεν

Οι κερδοσκόποι που εμμένουν στην άποψη ότι η καταστροφή που συντελείται στα κρυπτονομισμάτων έχει ως επί το πλείστον τελειώσει, κινδυνεύουν να… ξυπνήσουν απότομα το 2023, σύμφωνα με την Standard Chartered.

Μεταξύ των απροσδόκητων σεναρίων που σύμφωνα με την τράπεζα υποτιμούν οι αγορές είναι μια περαιτέρω «βουτιά» 70% για το bitcoin που θα το προσγειώσει στα 5.000 δολάρια, όπως γράφει σε σημείωμά του ο επικεφαλής έρευνας της Standard Chartered, Έρικ Ρόμπερτσεν.

Η ζήτηση μπορεί να μετατοπιστεί από το bitcoin που είναι η ψηφιακή εκδοχή του χρυσού, στον πραγματικό χρυσό, οδηγώντας το πολύτιμο μέταλλο σε ένα ράλι 30%, αναφέρει ο Ρόμπερτσεν.

«Αυτό το πιθανό αποτέλεσμα συμπεριλαμβάνει και μια αντιστροφή των αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς πιέζονται οι οικονομίες, αλλά και περισσότερες καταρρεύσεις στην αγορά των cryptos, καθώς και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε ψηφιακά assets», προσθέτει ο Ρόπμπερτσεν.

Τονίζει ότι δεν έκανε προβλέψεις, αντ’ αυτού παραθέτει επεξηγηματικά σενάρια που είναι ουσιαστικά εκτός της τρέχουσας συναίνεσης της αγοράς.

Το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ψηφιακά νομίσματα δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο δύσκολο να απαντηθεί μετά την κατάρρευση της FTX του Μπανκμαν Φριντ και του συγγενικού οίκου Alameda Research. Οι τριγμοί που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση αυτή απειλούν να τινάξουν στον αέρα περισσότερες εταιρείες κρύπτο και να προκαλέσουν αναταραχή στις τιμές.

Για κάποιους, μεγάλο μέρος από αυτά τα κακά νέα ίσως ήδη αντανακλώνται στην πτώση πάνω από 60% για το bitcoin και σε έναν δείκτη για τα κορυφαία 100 tokens το τελευταίο έτος.

«Το βασικό μας σενάριο λέει ότι το μεγαλύτερο κύμα αναγκαστικών πωλήσεων έχει τελειώσει, οι επενδυτές ωστόσο μπορεί να μην αποζημιωθούν για τον κίνδυνο αγοράς που αναλαμβάνουν άμεσα», έγραψε ο Σιν Φάρελ, επικεφαλής στρατηγικής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο Fundstrat, σε σημείωμά του την Παρασκευή.

Ο Φάρελ επισήμανε τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το Digital Currency Group, μητρική εταιρεία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Genesis που είναι αντιμέτωπο με τεράστια προβλήματα ρευστότητας.

Οι πιστωτές του Genesis αναζητούν εναλλακτικές ώστε να το βοηθήσουν να μην χρεοκοπήσει.

Το outlook για τον χρυσό

Ο Ρόμπερτσεν της Standard Chartered ανέφερε ότι το απροσδόκητο σενάριο για την αγορά των crypros, κάνει λόγο για άνοδο του χρυσού ακόμα και στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά.

«Ο χρυσός μπορεί να επωφεληθεί από τα προβλήματα στα cryptos, με την ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης στο οικοσύστημα των ψηφιακών νομισμάτων», αναφέρει, από την πλευρά του, ο Νίκολας Φράπελ, της ABC Refinery στο Σίδνεϊ.

Ο τομέας κρυπτογράφησης συνεχίζει να συρρικνώνεται. Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Bybit σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό του κατά 30%, μετά από μια σειρά απολύσεων που έπληξαν τον κλάδο.

Και ενδέχεται να έρχονται περισσότερα προβλήματα στο προσεχές μέλλον: γύρω στο 94% των ατόμων που απάντησαν σε έρευνα του MLIV Pulse για λογαριασμό του Bloomberg,  πιστεύει ότι έρχονται περισσότερες καταρρεύσεις μετά την πτώχευση της FTX, γιατί τα χρόνια της εύκολης πίστωσης δίνουν τη θέση τους σε ένα πιο σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον και σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον για ολόκληρη την αγορά.

Σε ό,τι αφορά το bitcoin, για την ώρα είναι σχετικά σταθερό. Η τιμή του σημείωσε άνοδο 1,8% σήμερα Δευτέρα και κινείται στα υψηλά τριών εβδομάδων, πέριξ των 17.400 δολαρίων στην αγορά του Τόκιο. Κέρδη σημειώνουν και κρυπτονομίσματα όπως το Ether, το Solana και το Polkadot.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By