Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Στάση αναμονής στη Wall Street – Κέρδη έως 9% τον Ιανουάριο

Στάση αναμονής τηρεί την Τρίτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, καθώς και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται ανεπαίσθητα κατά 22 μονάδες ή κατά 0,07% και καθορίζεται στις 33.739 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ταυτόχρονα, καταγράφει αύξηση στο +0,32% και τις 4.030 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνεται ήπια στο +0,5% και τις 11.448 μονάδες.

Οι σημερινές μεταβολές έρχονται να ολοκληρώσουν έναν άκρως θετικό Ιανουάριο, μέσα στον οποίο οι αμερικανικοί δείκτες μετρούν κέρδη έως 9%, χάρη στις προσδοκίες για «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας και αποφυγή της ύφεσης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο S&P 500 ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον μήνα με άνοδο 4,6%, οδεύοντας για τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2019. Από την πλευρά του, ο Dow Jones σημειώνει αύξηση κατά 1,7%, ενώ ο Nasdaq κάνει ράλι σχεδόν 9%, στην καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιούλιο.

Για τους λάτρεις της στατιστικής, κάθε φορά που ο S&P 500 εμφανίζει κέρδη άνω του 5% τον Ιανουάριο, ενώ έχει προηγηθεί ένα αρνητικό έτος, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street κλείνει με συνολική απόδοση της τάξης του 30%.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθενται και τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, τα οποία συνιστούν ένα σημαντικό test για την «υγεία» της αμερικανικής οικονομίας. Μέσα στην εβδομάδα μεγέθη θα δημοσιεύσει το 20% των εταιρειών του S&P 500.

Σήμερα, λίγο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, McDonald’s και General Motors ανακοίνωσαν κέρδη και έσοδα, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα του προβλεπόμενου. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple, Meta, Amazon και Alphabet.

Φυσικά, μην ξεχνάμε και την κεντρική τράπεζα, η οποία ετοιμάζεται να «ρίξει» στις 25 μονάδες βάσης το μέγεθος της επιτοκιακής παρέμβασης (στις 21.00 την Τετάρτη οι ανακοινώσεις), αναθεωρώντας στο 4,5% – 4,75% το βασικό επιτόκιο (από 4,25% – 4,5% σήμερα).

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, είναι πιθανό να φέρει ακόμη πιο κοντά την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, κάτι που θα δώσει πολύτιμες «ανάσες» σε οικονομία και μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση «εχθρεύονται» τα υψηλά επιτόκια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By