Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Σταθάκης: Χαμηλότερη του 2% η ύφεση

«Δεν θα είναι 2,5% η ύφεση το 2015. Θα είναι πολύ χαμηλότερη. Μπορεί να είναι και στο 1,5% λόγω των επιδόσεων του τουρισμού και τα ηπιότερα αποτελέσματα των capital control»

stathakis

Την εκτίμηση του ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη του 2,5% εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την τοποθέτηση του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Δεν θα είναι 2,5% η ύφεση το 2015. Θα είναι πολύ χαμηλότερη. Μπορεί να είναι και στο 1,5% λόγω των επιδόσεων του τουρισμού και τα ηπιότερα αποτελέσματα των capital control», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο χρέος και απάντηση στην κριτική της Ν.Δ. ότι αυξήθηκε διαψεύδοντας τον ισχυρισμό αυτό.

«Το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία επιδέχεται διαφορετικών αναγνώσεων, που όμως δεν εδράζονται σε διαφορετική ανάλυση των δεδομένων, αλλά στην παραποίησή τους», είπε και έθεσε το ερώτημα:

«Αυξήθηκε το χρέος εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας συμφωνίας; Γνωρίζουμε ότι επί Ν.Δ. αυξήθηκε 100 δισ. και ότι με το PSI έμεινε ακριβώς ίδιο. Η απάντηση στο ερώτημα αν αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητική».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με την συμφωνία 50 δισ. μετατράπηκαν από βραχυχρόνιο δανεισμό σε μακροχρόνιο. Επίσης, όπως εξήγησε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ηπιότερη και δεν χρειάζεται να παράγουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

«Είναι βαθιά παραπλανητική η θέση ότι αυξήθηκε με την συμφωνία το χρέος», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By