Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σταθάκης: «Υπάρχουν ακόμη τρία σημεία αντίθεσης»

«Δεν γνωρίζω ειλικρινά αν θα μπορέσουν τα εμπόδια αυτά να ξεπερασθούν»

stathakis

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει πως «οι πιστωτές έχουν αφήσει κατά μέρος το αίτημα των απολύσεων. Σημειώθηκε, επίσης, προσέγγιση σε ότι αφορά το πλεόνασμα. Πιστεύω ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε συμφωνία με πλεόνασμα 1% για το 2015 , λίγα δεκαδικά υψηλότερο για το 2016 και 3,5% για το 2017 και 2018».

Σε ό,τι αφορά τα σημεία ασυμφωνίας ο υπουργός Oικονομίας προσθέτει: «υπάρχουν ακόμη τρία σημεία αντίθεσης. Οι θεσμοί ζητούν να εξασφαλισθεί ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ με την αύξηση του ΦΠΑ και άλλο 1% με περικοπές στις συντάξεις. Επιθυμούν, επίσης, την πλήρη απελευθέρωση κάποιων αγορών, αρχίζοντας από εκείνη του γάλακτος και φτάνοντας μέχρι τις μεταφορές. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι εφικτό, σε άλλες όχι. Δεν γνωρίζω ειλικρινά αν θα μπορέσουν τα εμπόδια αυτά να ξεπερασθούν».

O απεσταλμένος της Corriere Τζουζέπε Σάρτσινα γράφει αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων: «ζώντας την κατάσταση από την Αθήνα, οι όροι που θέτουν οι δανειστές της πρώην Τρόικας είναι όντως πολύ δυσβάστακτοι. Το να αφαιρέσει κανείς το 2% του πλούτου σημαίνει να στερηθούν οι πολίτες άλλα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις έξι μήνες, σε μια χώρα στην οποία από το 2010 το μέσο εισόδημα των οικογενειών μειώνεται κατά 8% με 9% κάθε χρόνο».

«Πρόκειται για ποσά που βρίσκονται στα όρια της οικονομικής, αλλά ίσως και της πολιτικής βιωσιμότητας», καταλήγει η Corriere della Sera.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς αναφέρεται και σήμερα με ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις του ο ιταλικός Tύπος.

«Μας πνίγουν, σήμερα δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ» τιτλοφορεί άρθρο της η εφημερίδα La Repubblica. «Τώρα που οι δανειστές άνοιξαν τα χαρτιά τους στο τραπέζι, οι αποστάσεις, αντί να μειωθούν, δείχνουν ξαφνικά να έχουν αυξηθεί», γράφει ο απεσταλμένος Έτορε Λιβίνι.

Στο άρθρο φιλοξενείται δήλωση του μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Πριμικήρη στην οποία τονίζεται: «μας πνίγουν. Δεν μας δίνουν ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014 και θέλουν μόνον να μας επιβάλουν νέα λιτότητα. Τώρα φτάνει!».

Σύμφωνα με τον φοιτητή της Νομικής Γρηγόρη Παπαγεωργίου που συνομίλησε με τον απεσταλμένο της La Repubbica, «οι θέσεις των θεσμών είναι το τέλειο φάρμακο για να δολοφονηθεί μια χώρα η οποία είναι ήδη ετοιμοθάνατη, με υπερβολική δόση λιτότητας».

Παράλληλα μια άλλη «φωνή», εκείνη της εβδομηντάχρονης συνταξιούχου Κατερίνας Γεωργιάδη, λέει αναφέρει στην εφημερίδα της Ρώμης ότι τους πέντε τελευταίους μήνες η χώρα ξαναμπήκε σε οικονομική ύφεση και επετεύχθη μόνο μια μερική χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος σημειώνει, πάντως, ότι «ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε έξυπνα το χαρτί του ανοίγματος προς την Ρωσία και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών- όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι- πιέζει με αίτημα να επιτευχθεί μια ισχυρή συμφωνία, που να αντιμετωπίζει στην ρίζα το ελληνικό πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους, για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μιας γεωπολιτικής μετακίνησης της Αθήνας προς τν σφαίρα επιρροής της Μόσχας».

By