Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Σταθάκης: Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση και τον επόμενο μήνα η εκταμίευση

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας

stathakis

Σε δωδεκάμηνη βάση, Ιούνιος 2016 με Ιούνιο 2017, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,7% δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Τόνισε πως το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε άνοδος 0.2% και πως οι εκτιμήσεις είναι ότι και το τρίτο τρίμηνο θα είναι ανοδικό. Εκτίμησε πως το τέταρτο τρίμηνο είναι κρίσιμο και ότι αν έχει θετικό πρόσημο τότε με τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό πρόσημο σημαίνει ότι η οικονομία μπαίνει στην ανάπτυξη. Γι” αυτό είπε ο κ. Σταθάκης η κυβέρνηση σημειώνει ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής που γυρίζει η οικονομία. Σε αυτό υπογράμμισε πως υπάρχουν ενδείξεις με τις εξαγωγές, την σταθερή αύξηση της απασχόλησης και άλλους δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία γυρίζει.

Τόνισε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης. Είπε πως δεν έχει στην ατζέντα του στη διαπραγμάτευση θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

«Είναι διαχειρίσιμες και οι δύο ενότητες, δεν βλέπω σημείο εμπλοκής», δήλωσε για τη διαπραγμάτευση ο κ. Σταθάκης και τόνισε πως «επιδίωξή μας είναι να κλείσουν όλα τα θέματα της αξιολόγησης», σημειώνοντας πως πολλά από αυτά είναι περίπλοκα και δεν λύνονται αυτόματα.

Για τη διοίκηση του υπερταμείου και σε ερώτηση εάν η Αθήνα θα δεχθεί την πρόταση για τον κ. Λε Πάπ σημείωσε πως η «διαπραγμάτευση για τα όλα τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο Ταμείο θα είναι συνολική».

Για τις ΔΕΚΟ που θα συμμετέχουν στο υπερταμείο είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό πλαίσιο, σημείωσε ότι συμμετέχουν εκεί για να μεγιστοποιηθεί η αξία τους και πως το σχέδιο στηρίζεται στο γαλλικό μοντέλο αξιοποίησης των κρατικών συμμετοχών και επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι το γεγονός ότι μεταφέρονται οι επιχειρήσεις στο υπερταμείο δεν σημαίνει πως χάνεται η σχέση με το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο χαράσσει την πολιτική.

Για τις τηλεοπτικές άδειες υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέσπισε όρους και κανόνες και ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.

Για τις τράπεζες ανέφερε ότι σύντομα θα οριστούν οι διοικήσεις και πως πλέον δανείζονται από την ΕΚΤ με τους ίδιους όρους όπως οι άλλες τράπεζες ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας συνδυάζεται και με το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ανέφερε ότι έχουν ψηφιστεί τα απαραίτητα εργαλεία και πως η Τράπεζα της Ελλάδας πλέον είναι αρμόδια για να δώσει τις άδειες στις εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια. Είπε ότι εκκρεμεί για τη δεύτερη αξιολόγηση η ρύθμιση για τα χρέη επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

(Visited 1 times, 1 visits today)