Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Σταθάκης: Το ΚΕΠΕ είναι ένας ιστορικός θεσμός για τη χώρα

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της διεύθυνσης ΚΕΠΕ
kepe

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα καταστεί ο κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ταυτόχρονα θα παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων διεθνούς εμβέλειας.

Τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και επιστημονικού διευθυντή, αναλαμβάνει ο Μιχαήλ Ψαλιδόπουλος, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο υπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι το ΚΕΠΕ είναι σημαντικός ιστορικός θεσμός για τη χώρα και έπαιξε διαφορετικούς ρόλους σε διαφορετικές περιόδους κυρίως αυτόν του αναπτυξιακού συμβούλου προσφέροντας πλήθος μελετών ιστορικής σημασίας για την ανάπτυξη με περιορισμένους πόρους τη δεκαετία του 1960 και 1970.

Σήμερα το ΚΕΠΕ καλείται να παίξει τον παραδοσιακό του ρόλου να είναι ο κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ταυτόχρονα να παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων διεθνούς εμβέλειας και σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η νέα κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει και να επενδύσει σε αυτό το θεσμό.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος ανέφερε ότι το ΚΕΠΕ θα ξαναγίνει το ερευνητικό ίδρυμα που ήταν παλαιότερα διευρύνοντας το κύρος που είχε στην Ελληνική κοινωνία και προς αυτό θα δουλέψουν όλοι οι ερευνητές καλώντας τους να συστρατευτούν όλοι σε αυτή τη νέα προοπτική. Ανέφερε ακόμη ότι το ΚΕΠΕ είναι και κέντρο προγραμματισμού και η λέξη προγραμματισμός έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια «όμως η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας απαιτεί προγραμματισμό με έρευνες σοβαρές με τεκμηρίωση που θα είναι και προτάσεις πολιτικής».

Ο πρώην πρόεδρος Νίκος Φίλιππας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ότι ήταν στην τελετή ο υπουργός και ότι υπάρχει στη χώρα ένα «θινκ τανκ» ανεξάρτητο και υπάρχουν τα στελέχη αυτά στο ΚΕΠΕ. «Απαιτώ οι ερευνητικές να έχουν πολύ υψηλή ποιότητα και το έμψυχο υλικό υπάρχει στο ΚΕΠΕ και θέλουμε συνέργειες με το εξωτερικό» υπογράμμισε ο ίδιος.

(Visited 1 times, 1 visits today)