Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

ΣτΕ για Εκκλησία: Να πληρώνει ΕΝΦΙΑ για ακίνητά της

ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητά της τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς, θρησκευτικούς ή κοινωφελείς σκοπούς, θα πληρώνει κανονικά η εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορά όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών (που χρησιμοποιούνται για αλλότριους των ανωτέρω σκοπών), ανεξάρτητα αν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή  στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο νόμος 4223/2013 που  προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα εκκλησιαστικά ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού Θρησκευτικού  και κοινωφελούς έργου των   Μονών (αλλά μισθώνονται, παραχωρούνται κ.λπ.).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε  ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας στην δημιουργία υπέρμετρου βάρους ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάστασή της ή να εξαντλεί την αξία των ακινήτων, έτσι ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλει να υπάρχει.

Με την υπ΄ αριθμ. 2318/2108 απόφαση απορρίφθηκε με ισχυρή πλειοψηφία (υπήρξαν 3 μειοψηφίες) η αίτηση της Μονής η οποία  είχε κληθεί να καταβάλλει για το οικονομικό έτος 2014, ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ και ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών τον επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά της, αλλά το υπουργείο δεν απάντησε και έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By