Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

ΣτΕ: Οριστική απόλυση του γραμματέα του Γενικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο

Για πλαστές βίζες εισόδου Σένγκεν

sumvoulio tis epikrateias-ste

Επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης που είχε επιβληθεί σε γραμματέα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, για πλαστές βίζες εισόδου Σένγκεν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν σε απόρρητο τηλεγράφημα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο προς το υπουργείο Εξωτερικών τον Φεβρουάριο του 2009, αναφερόταν ότι σε αποθήκη κοντά στο Προξενείο βρέθηκαν τυχαία έξι πακέτα που περιείχαν 763 αιτήσεις με συνημμένα δικαιολογητικά για την χορήγηση θεωρήσεων Σένγκεν το διάστημα 2006-2008.

Από τις 763 αιτήσεις, οι 681 αφορούσαν άτομα εκτός της περιοχής της δικαιοδοσίας του επίμαχου Προξενείου και στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν πολλές παραλείψεις.

Σύμφωνα με την έρευνα τη διετία 2006-2008 ο αριθμός των θεωρήσεων εισόδου στην χώρα ήταν αυξημένος, ενώ μόλις έφυγε ο γραμματέας, ο αριθμός άρχισε να μειώνεται αισθητά.

Στην απολογία του υποστήριξε ότι χορηγούσε θεωρήσεις εισόδου με πλαστά δικαιολογητικά, όμως κατόπιν «παρεμβάσεων».

Δηλαδή, «επιμόνων πιέσεων σημαινόντων προσώπων». Ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε στην διενέργεια της ΕΔΕ, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By