Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρνει διεθνές τουρνουά τένις… στο Καλλιμάρμαρο!

Ο επικρατέστερος χώρος φέρεται να είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο, ένας χώρος ιδανικός, καθώς πρόκειται για ιστορικό τοπόσημο της Αθήνας και είναι ταυτισμένο με την πιο αγνή εκδοχή του αθλητικού πνεύματος, την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα κ.λπ.

Επίσης, το όνομα «Τσιτσιπάς» μπορει να λειτουργήσει σαν μαγνήτης αλλά και σαν εγγύηση μιας σπουδαίας διοργάνωσης, στην οποίαν θα συμμετάσχουν τα μεγαλύτερα αστέρια του τένις, όπως ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς κ.ά.

Η κεντρική ιδέα αφορά σε ένα ελληνικό τουρνουά που θα συμπεριληφθεί στον θεσμό ATP 250. Πρόκειται για την τέταρτη, κατά αξιολογική σειρά, πιο σημαντική διοργάνωση του παγκόσμιου τένις.

Όπως δηλώνεται και από την ονομασία του, κάθενα από τα 40 τουρνουά στο πλαίσιο του ATP 250 αποφέρει 250 βαθμούς στην κατάταξη αθλητή που αναδεικνύεται νικητής. Και, όπως είναι αυτονόητο, η φιλοξενία μιας διοργάνωσης αυτού του επιπέδου, αναβαθμίζει το κύρος της Ελλάδας στον σύγχρονο αθλητισμό. Μετά από τους θριάμβους του 2004 και εξαιρουμένων ορισμένων εξαιρετικών ατομικών επιτυχιών (Πετρούνιας, Κορακάκη, Στεφανίδη κ.α.), η χώρα μας έχει περιοριστεί σε έναν περιθωριακό ρόλο στο διεθνές αθλητικό στερέωμα.

Όμωςς, η θεαματική εκτόξευση του Στέφανου Τσιτσιπά στη διασημότητα και η πορεία του προς την κορυφή του τένις, συνθέτουν ένα ολόκληρο περιβάλλον ευκαιριών για την Ελλάδα.

Ευτυχώς, τόσο οι υπεύθυνοι της οικείας ομοσπονδίας, όσο και η πολιτεία, φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί την επωφελή συγκυρία. Μιλώντας στο Πρώτο ΘΕΜΑ, άνθρωποι της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) ανέφεραν ότι το συντομότερο δυνατόν, σε έναν χρονικό ορίζοντα για τις ημέρες αμέσως μετά από τις αργίες του Πάσχα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις με κατά το δυνατόν συγκεκριμένα στοιχεία γύρω από το «Ελληνικό Τουρνουά ATP 250».

Σε ό,τι αφορά στον ίδιο τον Στέφανο Τσιτσιπά, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε κάνει αποκαλύπτικές δηλώσεις σχετικά με την υπό σχεδιασμό διοργάνωση.

Ο Ελληνας σούπερ-σταρ, λίγο μετά από την ολοκλήρωση της συμμετοχής του στο τουρνουά Moselle Open στην πόλη Μετς της Γαλλίας, είχε αναφέρει ότι «θα δούμε τουρνουά ΑΤΡ 250 ή ακόμη και ΑΤP 500 μέσα στα επόμενα τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια στην Ελλάδα.

Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για να αναλάβουν τη διοργάνωση και μου έχουν δείξει κάποια πρόχειρα σχέδια για το Παναθηναϊκό Στάδιο. Εμεινα έκπληκτος από την τοποθεσία. Είναι η πλέον κατάλληλη για ένα τόσο μεγάλο τουρνουά».

Εκτός απροόπτου λοιπόν και εάν ο προγραμματισμός αποδειχθεί ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος στην πράξη, το 2020 η Αθήνα -και ολόκληρη η Ελλάδα- θα ζήσει στον παλμό του πρώτου Τουρνουά ATP 250.

Βεβαίως, πριν από οτιδήποτε άλλο, το βασικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί, είναι η παραχώρηση στην ελληνική διοργάνωση μιας εβδομάδας στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ATP 250.

Μόλις αυτό εξασφαλιστεί, τότε ο δρόμος ανοίγει για την υπογραφή συμβολαίων με τους αθλητές και τη συμπλήρωση της λίστας συμμετοχών με όσα περισσότερα μεγάλα ονόματα είναι δυνατόν να προσκληθούν. Και εάν για οποιονδήποτε λόγο οι αναμετρήσεις δεν θα φιλοξενηθούν στο Καλλιμάρμαρο, έχουν προταθεί δύο εναλλακτικές λύσεις: Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας αλλά και οι εγκαταστάσεις «Δύο Αοράκια» στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με ανθρώπους της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης ο πρόεδρός της κ. Σπύρος Ζαννιάς έχει συναντηθεί επανειλημμένως με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, με αποκλειστικό αντικείμενο των συνομιλιών τους τον σχεδιασμό για το τουρνουά ΑΤΡ 250 στην Ελλάδα και με στόχο το 2020.

Παράλληλα, ο κ. Ζαννιάς, εκτός από τις συναντήσεις του με τον υφυπουργό, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με άλλους σχετικούς φορείς όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος της Αθήνας.

Μια τόσο σημαντική διοργάνωση προϋποθέτει συνέργειες και συντονισμό ώστε να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και να προσελκύσει τη μέγιστη προβολή για τη χώρα μας. Εξυπακούεται, όμως ότι ο βασικός πόλος έλξης είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Το «τρομερό παιδί» της παγκόσμιας αντισφαίρισης, ιδιαίτερα ύστερα από τις τελευταίες του εντυπωσιακές εμφανίσεις, έχει καταστεί περιζήτητος από διοργανωτές και χορηγούς. Αμεση συνέπεια αυτού είναι το ότι διεθνείς αλλά και εγχώριες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον να στηρίξουν οικονομικά ένα ελληνικό τουρνουά ATP 250.

Χρυσή ευκαιρία ο Στέφανος

Μόλις στα 20 του χρόνια, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει κατορθώσει να μπει στην ελίτ του τένις, ήδη κερδίζοντας μερικά από τα εκατομμύρια που ραίνουν την αφρόκρεμα και κυρίως το Top-10 των πρωταγωνιστών σε από τα πιο πλούσια αθλήματα. Ο τρομερός αυτός Ελληνας έχει καταφέρει να βρίσκεται σταθερά στο Νο.8 της παγκόσμιας κατάταξης.

Και είναι χαρακτηριστικό της ιλιγγιώδους ανέλιξής του ότι το 2017 βρισκόταν μόλις στην 198η θέση σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της ΑΤΡ. Μέσα σε δύο χρόνια έκανε άλμα 190 θέσεων, καθώς μεταμορφώθηκε από έναν άσημο τενίστα σε μία από τις μεγάλες ανερχόμενες -και επικίνδυνες για τους αντιπάλους του- δυνάμεις του σπορ.

Η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, επιτυχία του Τσιτσιπά ήταν η πρόκριση του στην κορυφαία τετράδα του Australian Open 2019.

Μολονότι ήταν αδύνατον να ξεπεράσει και το εμπόδιο του Ραφαέλ Ναδάλ, ο Στέφανος άφησε το αποτύπωμά του στο συγκεκριμένο τουρνουά και συστήθηκε στην υφήλιο. Διότι καθ” οδόν προς τον τελικό είχε καταφέρει να αποκλείσει τον Ρότζερ Φέντερερ, ένα από τα προσωπικά του είδωλα.

Επίσης, από τις εμφανίσεις του στο Αυστραλιανό Οπεν, αποκόμισε 720 πόντους στην παγκόσμια κατάταξη. Με την ενδεχόμενη διοργάνωση του ελληνικού τουρνουά ATP 250 στο Καλλιμάρμαρο, η χώρα θα κεφαλοποιήσει τη δόξα και την αίγλη του Στέφανου Τσιτσιπά -και είναι σαφές πως αυτό πρέπει να γίνει, πάση θυσία.

Εξάλλου, η συγκυρία για την Ελλάδα ευνοεί την ανάπτυξη του τένις, καθώς εκτός από το «φαινόμενο Τσιτσιπάς» αλλά όχι άσχετα με αυτό, τελευταία υπάρχει αξιοσημείωτη κινητικότητα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ραφαέλ Ναδάλ έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα και στο τένις, καθώς το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει ακαδημία τένις σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής, με σφραγίδα την υπογραφή του μεγάλου «Ράφα».

Δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι η πρώτη ακαδημία του Ισπανού πρωταθλητή έγινε στο Μεξικό και η δεύτερη στην Ελλάδα. Τη χώρα που ανακαλύπτει έναν θησαυρό στο πρόσωπο του Στέφανου Τσιτσιπά και τα χρυσά του χέρια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By