Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στενεύουν τα περιθώρια για την «πολύτιμη» Klarna

Η Σουηδική BNPL Startup, έχει χαμηλώσει πολύ τις προσδοκίες τις ενώ παράλληλα πραγματοποιεί περικοπές στο ανθρώπινο δυναμικό πασχίζοντας να επιβιώσει από την οικονομική ύφεση που έχει ανατρέψει για άλλη μια φορά τα δεδομένα

Αλλάζουν τα σχέδια της Klarna Bank AB, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να επιδιώξει νέα χρηματοδότηση, όμως με σημαντικά χαμηλότερη αποτίμηση σε σχέση με αυτή που εξασφάλισε πριν από έναν χρόνο. Η υποστηριζόμενη από τη SoftBank, buy-now-pay-later startup βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 15 δισ. δολ. σε αντίθεση με το 2021 όπου κατάφερε να «σηκώσει» 46 δισ. δολ.

Η σουηδική εταιρεία πληρωμών βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με επενδυτές για μια συμφωνία που θα μπορούσε να της εξασφαλίσει περίπου 15 δισ. δολάρια, φημολογείται πως το συγκεκριμένο ποσό είναι λιγότερο από ό,τι ζητούσε μόλις τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, η Klarna βρισκόταν σε συνεννόηση με στόχο την άντληση έως και 1 δισ. δολ.

Παρ’ ότι είχε αναδειχθεί σε μια από τις πολυτιμότερες Startups στην Ευρώπη των περασμένο Ιούνιο, με την υποστήριξη του Vision Fund 2, της SoftBank, Group Corp, της Sequoia Capital, της Silver Lake και της Dragoneer Investment Group LLC, η πολλά υποσχόμενη BNPL φαίνεται να «κατρακυλά» σταδιακά αλλά με γρήγορους ρυθμούς.

Η τελευταία πτώση της αναμενόμενης αποτίμησης της Klarna δείχνει πώς η πτώση των μετοχών τεχνολογίας έχει γενικευτεί στο Startup οικοσύστημα και στο κόσμο των εταιρειών τεχνολογίας. Μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων επέτρεψε σε μη κερδοφόρες εταιρείες να ευδοκιμήσουν, αλλά ξαφνικά έπεσαν σε δυσμένεια. Οι επενδυτές δίνουν τώρα προτεραιότητα στα κέρδη έναντι της ανάπτυξης, καθώς στην αγορά ελλοχεύουν φόβοι πιθανής ύφεσης.

Το καθαρό κόστος του «damage» που καλείται να διαχειριστεί η Klarna έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το περασμένο έτος, από το πρώτο τρίμηνο του έτος, με την ζημιά να κοστολογείται στις 2,57 δισ. σουηδικές κορώνες, περίπου 250 εκατ. δολ. Η Klarna δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα απολύσει το 10% του εργατικού δυναμικού της λόγω «ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος και της ανάγκης περικοπής του κόστους», όπως το χαρακτήρισε.

By