Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Στη φυλακή 2 υπάλληλοι του ΙΚΑ

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη δύο υπάλληλοι του ΙΚΑ που εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης με πιστώσεις χρημάτων σε λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων για ψευδείς ιατρικές δαπάνες.

Στην υπόθεση εμπλέκονται πλην των δύο υπαλλήλων του ΙΚΑ Αιγάλεω, άλλοι επτά κατηγορούμενοι οι οποίοι απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι, κάποιοι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Στην δικογραφία ,που αφορά διάστημα από το 2013 έως πριν λίγους μήνες, περιλαμβάνονται κατηγορίες για απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια στο αδίκημα αυτό, ενώ η εκτίμηση για την ζημιά του ΙΚΑ αφορά προς το παρόν ποσό που ξεπερνά τις 160 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι υπάλληλοι του ΙΚΑ εμπλέκονται σε 219 περιπτώσεις χορηγήσεων χρημάτων με «ύποπτα παραστατικά», ποσά τα οποία κατέθεταν σε συγγενικά τους πρόσωπα χρησιμοποιώντας τα ΙΒΑΝ των λογαριασμών τους. Στη συνέχεια παρενέβαιναν στους υπολογιστές, άλλαζαν τους αριθμούς των IBAN «προωθώντας» τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς και μετά την κατάθεση των χρημάτων, διόρθωναν και πάλι τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να μην φαίνεται κάτι περίεργο.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων για τις οποίες ελέγχονται οι εννέα κατηγορούμενοι, οι ασφαλισμένοι προς τους οποίους «στάθμευαν» προσωρινά τα χρήματα του ΙΚΑ, εμφανίζονταν να έχουν σοβαρές παθήσεις, πλην όμως τα επίμαχα διαστήματα εργάζονταν κανονικά.

Το ΙΚΑ Αιγάλεω, όπως αναφέρεται στην δικογραφία, εμφανίζεται να έχει εγκρίνει ιατρικές δαπάνες, όπως για υλικά αυτοκαθετηριασμού, μηχανήματα ορθοστάτισης και βάδισης που χορηγούνται σε περιπτώσεις τετραπληγίας, σε πρόσωπα που δεν εμφανίζουν ούτε ώρα απουσίας από τις εργασίες τους. Μεταξύ των «εικονικών» ασθενών είναι γυναίκα που εργάζεται ως βοηθός σε κομμωτήριο, γυναίκα που εργάζεται σε ιατρείο στο Κολωνάκι, άντρας υπάλληλος της Βουλής, καθηγήτρια κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

By