Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Στη φυλακή γκαλερίστας για πώληση πλαστών έργων του Γουόρχολ

Σε φυλάκιση δύο ετών και τριών μηνών σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης καταδικάστηκε έμπορος έργων τέχνης στη νότια Φλόριντα των ΗΠΑ, για απάτη πώλησης ψεύτικων έργων τέχνης των Άντι Γουόρχολ, Ρόι Λιχτενστάιν, αλλά και των Κιθ Χάρινγκ και Ανρί Ματίς.

Ο Ντάνιελ Έλι Μπουαζίζ, 69 ετών, καταδικάστηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Φορτ Πιρς, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Ομολόγησε την ενοχή του τον Φεβρουάριο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ οι εισαγγελείς συμφώνησαν να αποσύρουν άλλες 16 κατηγορίες που σχετίζονται με απάτη και υπεξαίρεση. Στον Μπουαζίζ επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 δολαρίων και η ακρόαση για αποζημίωση έχει προγραμματιστεί για τις 16 Αυγούστου.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Μπουαζίζ, ιδιοκτήτης των γκαλερί Danieli Fine Art και Galerie Danieli στην κομητεία Παλμ Μπιτς, πούλησε πλαστά έργα τέχνης σε πελάτη τον Οκτώβριο του 2021, μεταξύ άλλων και πίνακες που υποτίθεται ότι δημιούργησε ο Γουόρχολ.

Ο Μπουαζίζ είπε στον πελάτη ότι οι πίνακες, τους οποίους πούλησε σε τιμές που κυμαίνονταν από 75.000 έως 240.000 δολαρίων, ήταν αυθεντικοί, πρωτότυποι και ότι ορισμένοι είχαν υπογραφεί από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, σύμφωνα με τους ανακριτές.

Ο πελάτης έδωσε στον Μπουαζίζ προκαταβολή 200.000 δολαρίων, που κατατέθηκε στον λογαριασμό του, και στη συνέχεια τα υπόλοιπα χρήματα μεταφέρθηκαν σε άλλους λογαριασμούς.

Τα έργα τέχνης ήταν αναπαραγωγές που αγοράστηκαν σε διαδικτυακές δημοπρασίες.

By