Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στη Μέγα Γύρος μπήκε ο Mr Chipita

Στο μετοχικό κεφάλαιο της «Μέγα Γύρος» «μπήκε» ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε, σύμφωνα με πληροφορίες το 33% του Μέγα Γύρου, έναντι 7,5 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό του ο κ. Θεοδωρόπουλος το απέκτησε από τον βασικό μέτοχο της Μέγα Γύρος, Γιώργο Νίκα καθώς και από διάφορους μικρομετόχους.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος επέλεξε να επενδύσει στην Μέγα Γύρος καθώς πρόκειται για μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις , η οποία έχει σημαντική παρουσία και στις αγορές του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι η Μέγα Γύρος, είναι σήμερα η μεγαλύτερη σε παράγωγη γύρου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, παράγοντας ημερησίως πάνω από 30 τόνους γύρο, 200 χιλ. σουβλάκια και 5 τόνους κρεατοσκευασμάτων για λογαριασμό της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 με βασικό μέτοχο τον Γιώργο Νίκα και το Νίκο Λούστα να «τρέχει» ουσιαστικά την εταιρεία από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κατέχοντας παράλληλα ποσοστό της τάξης περίπου του 23%. Ο κ. Λούστας έχει προϋπηρεσία άνω των 20 ετών στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς είχε ιδρύσει την «Ελληνικός Γύρος», η οποία εξαγοράστηκε μαζί με την αλλαντοβιομηχανία από την Global Finance το 2003.

Με πελατολόγιο 1.500 ψητοπωλεία πανελλαδικά και ραγδαία ανάπτυξη των εξαγωγών της, η ελληνική επιχείρηση Μέγας Γύρος διεισδύει σε 15 χώρες συνολικά (Γερμανία, Κύπρος, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.), απ” όπου πραγματοποιεί πλέον το 10% των πωλήσεών της.

Με πωλήσεις 28 εκατ. ευρώ το 2015 -εκ των οποίων τα 3 εκατ. στην αμερικάνικη αγορά- και στόχο στο τέλος του 2016 να έχουν φθάσει τα 37 εκατ. ευρώ, κατάφερε να 10πλασιάσει τις πωλήσεις της μέσα σε μια οκταετία, διαθέτοντας σήμερα 160 εργαζομένους.

Το εργοστάσιο Μέγας Γύρος στον Ασπρόπυργο Αττικής, σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες παρασκευής προϊόντων κρέατος και είναι από τα πιο εργονομικά στην Ελλάδα. Τα 10.000 m2 των εγκαταστάσεων βρίσκονται όλα σε ένα επίπεδο ώστε να αποφεύγονται οι διασταυρώσεις (crossings) του προϊόντος και του προσωπικού, καθώς και οι άσκοπες κινήσεις που δημιουργούν κινδύνους για την επιμόλυνση του κρέατος.

Στην Αμερική, το εργοστάσιο δημιουργήθηκε το Μάιο του 2014. Είναι 5.500τμ2 στην περιοχή του Λίνχερστ στο Νιου Τζέρσεϊ και διακινεί κάθε ημέρα περισσότερους από 12 τόνους γύρο – στα δικά της καταστήματα και σε άλλους πελάτες της.

Έχοντας δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες με αλυσίδες fastfood όπως τα GRK, εστιατόρια, diner αλλά και με πολύ δυνατούς διανομείς έχει καταφέρει τα προϊόντα του Μέγα Γύρου να φτάσει από τον Καναδά στο Παναμά και στην Καλιφόρνια.

Η αμερικανική εταιρεία είναι κατά 70% θυγατρική της ελληνικής και στο υπόλοιπο 30% συμμετέχουν οι μέτοχοι της ελληνικής ως φυσικά πρόσωπα. Φιλοδοξία των βασικών μετόχων, των κ.κ. Νίκα και Λούστα, είναι τα επόμενα 5 ως 10 χρόνια η εταιρεία να διαθέτει περί τα 100 καταστήματα ως ιδιόκτητο δίκτυο και φυσικά να διακινεί τα προϊόντα της και σε «ελεύθερα» ψητοπωλεία.

By