Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στη Μόσχα τα βλέμματα όλης της Ευρώπης

Πολυδιάστατη η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα

tsipras rwssia

Με το βλέμμα ολόκληρης της Ευρώπης καρφωμένο πάνω του ταξίδεψε στη Ρωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Άλεξης Τσίπρας σε μια επίσκεψη που χαρακτηρίζεται πολυδιάστατη.

Κατά τις συνομιλίες του κ. Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (Τετάρτη) και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, κυρώσεις στις οποίες η Αθήνα έχει δηλώσει ανοιχτά αντίθετη, προκαλώντας την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σούλτς, έχουν προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα να μην διασπάσει το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ υποστήριξε σήμερα Τρίτη ότι η Επιτροπή αναμένει την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών σχετικά με το εμπορικό εμπάργκο και ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εκφράζονται με ενιαία φωνή έναντι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, που επικαλείται μη κατονομαζόμενη ρωσική κυβερνητική πηγή, η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια – αδιευκρίνιστου ύψους –με αντάλλαγμα πρόσβαση σε άγνωστοι είδους ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το ραντεβού Τσίπρα-Πούτιν, ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ επανέλαβε πως η Αθήνα δεν έχει ζητήσει δανειακή στήριξη από το Κρεμλίνο. Πριν από λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν δήλωσε πως είναι πρόωρο να μιλάμε για ρωσική οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας για εξαίρεση των ελληνικών αγροτικών επιχειρήσεων από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στα ευρωπαϊκά οπωροκηπευτικά προϊόντα, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο ρώσος υπουργός Γεωργίας, Νικολάι Φιοντόροφ.

Πέραν της Ελλάδας, ο κ. Φιοντόροφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαίρεσης και των εξαγωγών της Ουγγαρίας και της Κύπρου από το εμπάργκο.

Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, επίσης αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα διαγραφής των προστίμων που επέβαλε η ρωσική Gazprom στη ΔΕΠΑ λόγω μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 40% το 2014.

Παράλληλα, ενδέχεται να γίνει δεκτή η μείωση της τιμής φυσικού αεριού που ζητά η Ελλάδα, ενώ η ρωσική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εξαγορά των ελληνικών σιδηρόδρομων και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

By