Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Στη Ν. Υόρκη μεταβαίνει ο Γ. Κατρούγκαλος για τον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ

Στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Οι εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου θα ξεκινήσουν την περί τις 10.00 το πρωί (18.00 ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα υιοθετηθεί κοινή δήλωση.

Ακολούθως, περί τις 16.00 (24.00 ώρα Ελλάδος), ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και θα ακολουθήσουν σύντομες δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ επιβεβαιώνει την αναβάθμιση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ θεσμοθετεί τη συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών επί μιας ιδιαίτερα διευρυμένης θεματολογίας.

Αντανακλά δε, όπως επισημαίνει, τη δυναμική παρουσία της χώρας μας στο διεθνές προσκήνιο, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας. Οι θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου είναι οι εξής: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, άμυνα και ασφάλεια, κράτος δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εμπόριο-επενδύσεις και καινοτομία, ενεργειακή συνεργασία και επαφές των πολιτών.

Επίσης, το πρωί της Πέμπτης θα προηγηθεί συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο συζήτησης την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η καινοτομία.

Κατά το πρώτο σκέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Κατρούγκαλος πρόκειται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, καθώς και με τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Την ελληνική αποστολή θα στελεχώσουν, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ε. Γιαννακίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ε. Κρέτσος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος E. Αποστολάκης, γενικοί γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, καθώς και από τον φορέα εξωστρέφειας Enterprise Greece.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By