Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Στη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων ο Νίκος Φίλης

Το υπουργείο Παιδείας θα επικοινωνήσει με εκείνο του Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την υπαγωγή των Πανεπιστημίων στο μειωμένο τιμολόγιο, αλλά και την απαλλαγή αυτών από τα Δημοτικά Τέλη σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ

filis - anagnostopoulou

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, βρέθηκε στη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων έδωσε το παρών ώστε να τεθεί επί τάπητος η οικονομική κατάσταση των Πανεπιστημίων.

Ο κ. Φίλης τόνισε πως το υπουργείο Παιδείας θα επικοινωνήσει με εκείνο του Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την υπαγωγή των Πανεπιστημίων στο μειωμένο τιμολόγιο, αλλά και την απαλλαγή αυτών από τα Δημοτικά Τέλη σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ.

Οι πρυτάνεις δεσμεύθηκαν από τη μεριά τους να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια από κληροδοτήματα κ.λπ.

«Η αγωνία των πρυτάνεων και της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων των πανεπιστημίων είναι κοινή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων» και «συναντίληψη».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα προβλήματα θα λυθούν συναινετικά και ότι ο δημόσιος διάλογος για την παιδεία που ξεκινά τώρα θα ολοκληρωθεί την άνοιξη, ενώ επανέλαβε τη στήριξη του στους 14 διοικητικούς υπαλλήλους που δικάζονται τη Δευτέρα για συμμετοχή σε παράνομη απεργία. Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που διέπουν την οικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων. Παράλληλα ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κοινή αντίληψη φαίνεται ότι υπάρχει και στο θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων, που προβλέφθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Το μείζον δεν είναι η εκλογή των πρυτάνεων. Μας απασχολούν τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Η σύνοδος των πρυτάνεων εξέλεξε νέο προεδρείο, το οποίο αποτελείται από τον Θ. Δημοπουλο, τον Γ. Πετράκο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

By