Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Στη Συνταγματική Αναθεώρηση ρίχνει πλέον το βάρος η κυβέρνηση

Στην Ολομέλεια της Βουλής ανοίγει την Τρίτη το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ενώ η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και την Τετάρτη, οπότε οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν ποιες διατάξεις θα τεθούν στην κρίση της Ολομέλειας στην επόμενη συζήτηση το Μάρτιο.

Με τα κόμματα να έχουν διαφορετικές θέσεις την Δευτέρα συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση η Επιτροπή Παράγωγης και Κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΠΕΚΕ), με αποκλειστικό αντικείμενο τις αλλαγές που έχουν προταθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα με «προοδευτικό πρόσημο», εντούτοις επιμένει στο «όχι» σε αλλαγή στο άρθρο 16 περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 32 του Συντάγματος, που αφορά την προεδρική αλλαγή, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συμφώνησαν στην Επιτροπή να αποσυνδεθεί από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Η προσέγγιση κάθε κόμματος, όμως είναι διαφορετική με την πλειοψηφία να έχει καταλήξει στην προσφυγή στον λαό μετά από έξι αποτυχημένες απόπειρες στη Βουλή, κάτι στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί.

Η ΝΔ προκρίνει την εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας ακόμα και με 151 ψήφους.

Πιο αναλυτικά, η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε τη θετική της ψήφο για τέσσερις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ:

Στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές με διαφορετική όμως πρόταση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By