Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Στη Συρία το ιρανικό δεξαμενόπλοιο – Μήνυμα ΗΠΑ προς Τεχεράνη

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο έχει μπει στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών, έφθασε απέναντι από το συριακό λιμάνι Ταρτούς, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

«Όποιος έλεγε πως το Adrian Darya 1 δεν κατευθυνόταν στη Συρία αρνείται την πραγματικότητα» έγραψε ο Μπόλτον στο Twitter δίπλα σε μια δορυφορική εικόνα που δείχνει το πλοίο δύο ναυτικά μίλια από την Ταρτούς.

«Η Τεχεράνη πιστεύει πως είναι πιο σημαντικό να βοηθήσει το φονικό καθεστώς Άσαντ παρά τον ίδιο τον λαό της.

Μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά η Τεχεράνη δεν θα εξασφαλίσει καμία ελάφρυνση κυρώσεων όσο δεν σταματά να λέει ψέματα και να διασπείρει την τρομοκρατία» πρόσθεσε.

Ο ιστότοπος TankerTrackers, που παρακολουθεί την πορεία των δεξαμενόπλοιων, δείχνει επίσης πως το Adrian Darya 1 βρίσκεται κοντά στην Ταρτούς.

Ωστόσο δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αν το πλοίο, που μεταφέρει 2,1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο αξίας 140 εκατ, δολαρίων, ξεφορτώνει το φορτίο του.

Τα σχόλια του Μπόλτον έρχονται μετά τις αναφορές στις αρχές της εβδομάδας ότι το Adrian Darya 1 βρισκόταν κάπου μεταξύ Κύπρου και Συρίας, με τον αναμεταδότη του να κλείνει και την ακριβή του θέση να παραμένει άγνωστη, εν μέσω αμερικανικών απειλών για κυρώσεις σε όποια χώρα προσέφερε λιμάνι στο πλοίο.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ιράν ότι σχεδιάζει να «υπαναχωρήσει» από τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις του να μην επιτρέψει στο τάνκερ, που ήταν γνωστό με το όνομα Grace1, να πλεύσει στη Συρία μετά την απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο οι ιρανικές αρχές έχουν επιμείνει ότι η Τεχεράνη ποτέ δεν εγγυήθηκε ότι το τάνκερ δεν θα κατευθυνόταν στη Συρία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By