Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Στη Βουλή έγγραφο του ΟΔΔΗΧ με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

Περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο

euro

Τις ανάγκες της χώρας για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους περιγράφει έγγραφο του ΟΔΔΗΧ, που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Πρόκειται για τις ανάγκες Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, χωρίς στα στοιχεία αυτά να περιλαμβάνεται το βραχυπρόθεσμο χρέος το οποίο αναχρηματοδοτείται. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ανάγκες της χώρας όσον αφορά την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους είναι:

-Μάρτιος 2,2 δισ. ευρώ
-Απρίλιος 0,82 δισ. ευρώ
-Μάιος 1,03 δισ. ευρώ
-Ιούνιος 2,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Κυριάκου Χαρακίδη, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πως θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες – εσωτερικές και εξωτερικές – του Δημοσίου. «Η χώρα μας την περίοδο αυτή βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το θέμα της χρηματοδότησης» καταλήγει στο έγγραφό του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος.

Την ίδια ώρα, με άλλο έγγραφό του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας απαντά σε ερώτηση του Χρήστου Σταϊκούρα (ΝΔ) με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί με ποια μεθοδολογία υπολογίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.«Η μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ) βασίζεται στα αποτελέσματα της μεθοδολογίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA). Επομένως η διαμόρφωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος με τη μεθοδολογία του ΠΟΠ προϋποθέτει τον προσδιορισμό του με τη μεθοδολογία του ESA» αναφέρει ο κ. Μάρδας.

Απαντά, επίσης,ότι αρμόδια αρχή για τον υπολογισμό του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης είναι η ΕΛΣΤΑΤ από το οποίο προκύπτει και το πρωτογενές πλεόνασμα. Ως εκ τούτου το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπολογιστεί περί το τέλος Μαρτίου 2015 αφού πρώτα ανακοινωθεί επίσημα από τη Eurostat το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για όλες τις χώρες. Ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει εξάλλου ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του προσδιορισμού του πρωτογενούς οικονομικού αποτελέσματος οικονομικού έτους 2014 σε δημοσιονομική βάση σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ESA, είναι απαραίτητο να έχουν εκδοθεί τα προσωρινά αποτελέσματα του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, κάτι που θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου 2015.

By