Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα – Τι προβλέπει έως το 2025

Καθαρό διάδρομο για την ελληνική Οικονομία έως το 2025, ακόμα και στο δυσμενές σενάριο όπου τυχόν η Ανάπτυξη πέσει κάτω από 3,6% φέτος και 6,2% το 2022, προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε για κύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου, το 2021 η oικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,6% (αν και αυτό υπόκειται σε αναθεώρηση προς τα πάνω αφού και η Κομισιόν ακόμα προβλέπει πλέον ανάπτυξη 4,1% για εφέτος) και επιπλέον 6,2% για το 2022, πολύ κοντά δηλαδή στο 6% που προβλέπει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο κείμενο που κατατέθηκε και θα σταλεί και στις Βρυξέλλες εξετάζεται και εναλλακτικό σενάριο με 1 μονάδα χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος (στο 2,6%) αλλά ίδιο ρυθμό ανάκαμψης στα επόμενα χρόνια.

Η ελληνική Οικονομία, με βάση αυτές τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023 και το 2024 με ρυθμό πάνω από 4% σε ετήσια βάση. Και το 2025 θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 3,3%.

Με βάση αυτούς τους ρυθμούς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα οδηγεί σε δημοσιονομική προσαρμογή 16 δισ. ευρώ στη διετία 2022 -2023. Από το 2023 ξεκινούν πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ που αυξάνονται και σε 3,7% του ΑΕΠ το 2025.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις στηρίζονται στις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, αλλά και στις επιδόσεις των τελευταίων δύο ετών, καθώς καταγράφεται μια σειρά θετικών εξελίξεων όπως συγκρατημένη ύφεση 2,3% στο α΄τρίμηνο του έτους, βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αύξηση καταθέσεων ως τον Απρίλιο και διαρκής αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε και μια σειρά από μεσοπρόθεσμους – ρεαλιστικούς όπως τους χαρακτήρισε- στόχους όπως η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών Ανάπτυξης από το 2021, έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο 2022 , μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό από το 2022 και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στο σχέδιο ενσωματώνονται φοροελαφρύνσεις σε μόνιμη βάση, όπως: διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, «πάγωμα» εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, μείωση φορολόγησης νομικών προσώπων στο 22% από 24%, μείωση της προκαταβολής φόρου, διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος) όσο θα υπάρχουν δομές αιτούντων άσυλο σε αυτά κλπ.

Και για το 2022 –με προοπτική μονιμοποίησης εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες – προβλέπονται επίσης αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και επιπλέον μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By