Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Στην Αίγυπτο την Πέμπτη ο Δένδιας για ΑΟΖ και Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη 18 Ιουνίου, στην Αίγυπτο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο κ. Δένδιας, θα μεταβεί μαζί του στο Κάιρο όλη η ελληνική τεχνική ομάδα προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος στο λιβυκό ζήτημα τάσσεται υπέρ της επίτευξης σταθερότητας και ασφάλειας, ενώ στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Η πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντίπαλους του Χαφτάρ, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χεαιρέτησε τη νέα πρωτοβουλία της Αιγύπτου για επίλυση του «λιβυκού γόρδιου δεσμού», εκφράζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ειρηνευτική διαδικασία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By