Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Στην Ασία αναζητεί κεφάλαια και συμμαχίες για τις συντάξεις ο Τσακαλώτος

Να αντικρούσει τις ανησυχίες και τις ενστάσεις των επενδυτών και των εκπροσώπων των αγορών επιχειρεί ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσα από την περιοδεία που ξεκινά στις ασιατικές αγορές. Στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ έχει προγραμματισμένες – εδώ και καιρό – επαφές, ως συνέχεια των αποστολών σε ΗΠΑ και Λονδίνο.

Ο ΥΠΟΙΚ και το επιτελείο του επιχειρεί να ξεδιπλώσει την προσπάθεια σταδιακής επιστροφής της χώρας στις αγορές. Θα πρέπει όμως πλέον να δώσει και πειστικές απαντήσεις στις ενστάσεις που του έχουν ήδη μεταφερθεί για την εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία. Και τούτο μετά από μία θυελλώδη εβδομάδα στο ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες, αλλά και στον απόηχο στοιχείων που δείχνουν ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα κάμπτεται.

Οι συντάξεις και το δάνειο

Ο Υπουργός Οικονομικών θα λείπει όλη την εβδομάδα από την Αθήνα και επόμενος σταθμός του θα είναι το Μπαλί και η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κορυφώνεται στις 12 – 14 Οκτωβρίου και επιχειρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ραντεβού με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και με άλλους θεσμικούς παράγοντες.

Στόχος των πολιτικών αυτών επαφών θα είναι η προώθηση των ελληνικών θέσεων αναφορικά με το θέμα των συντάξεων και των αντιμέτρων (σ.σ. θέσεων που θα κλειδώσουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όπως αυτό θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου). Το προσχέδιο θα οριστικοποιηθεί στο μεσοδιάστημα στην Αθήνα, από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος προς το παρόν δεν αναμένεται να συμμετέχει στην αποστολή.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συζητήσει με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για την πρόθεσή του (όπως την έχει αναδείξει γραπτώς από τον προηγούμενο Αύγουστο ο ΟΔΔΗΧ αλλά και την επανέλαβε δημοσίως σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ), για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και με την ΕΚΤ.

Τα επόμενα πολιτικά ραντεβού θα λάβουν χώρα στην Ευρώπη και θα έρθουν πολύ σύντομα, με τελικό ορόσημο το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όταν θα επιχειρηθεί να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τις συντάξεις. Στις 21 Οκτωβρίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα/χρέος και αν επικύρωσε τις ελληνικές επιδόσεις θα δίδει ένα ακόμη επιχείρημα για τα «υπερπλεονάσματα».

Παράλληλα η Κομισιόν θα συλλέγει τα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα. Θα ολοκληρώνεται επίσης ο διπλός εκλογικός «κύκλος» στην Γερμανία.

Στην τελική ευθεία θα αρχίσει να εισέρχεται το ζήτημα το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου. Δεν είναι βέβαιο αν θα συζητηθεί στο Eurogroup που θα συνέλθει εκτάκτως τότε για την ΕΕ και την Ιταλία. Οι αποφάσεις θα πρέπει να «περάσουν» πρώτα μέσα από το τεχνοκρατικό όργανο των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, το Euroworking Group της 22ας Νοεμβρίου, που καλείται να προετοιμάσει την κρίσιμη υπουργική σύνοδο της 3ης Δεκεμβρίου.

Οι επαφές στο Μπαλί έχουν ειδική σημασία γιατί θα γίνουν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο οι «ζυμώσεις» συνεχίζονται με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το θέμα της μη μείωσης των συντάξεων έχει πλέον επεκταθεί από το πολιτικό φάσμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στο επίπεδο των βουλευτών του κυβερνώντος συνασπισμού. Φέρεται μάλιστα να τυγχάνει θετικής ανταπόκρισης από το «σώμα» της Μπούντεσταγκ.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η αποδοχή αυτή δεν θα έρθει χωρίς ανταλλάγματα τα οποία καθορίζουν και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη. Ουσιαστικά, οι απαιτήσεις που προβάλλουν τόσο η Γερμανία, όσο και οι άλλοι θεσμοί συνδέονται και με την εφαρμογή όλης της υπόλοιπης μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Δηλαδή αυτό που ζητείται από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι να αποδείξει ότι η κυβέρνηση του πως πέρα από το θέμα των συντάξεων είναι σε θέση – παρά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει χώρα – να κάνει πράξη τις υπόλοιπες μεταμνημονιακές υποχρεώσεις και να μην ανοίξει άλλα μεγάλα ζητήματα.

By