Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Στην Αθήνα το μεσημέρι ο Ντάισελμπλουμ

Ξεκινάει η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη

eurogroup daiselblum fosphotos

Στην Αθήνα φτάνει το μεσημέρι της Παρασκευής ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Παρών στις επαφές θα είναι και ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας Euro-working Group, Τόμας Βίζερ.

Μια πρόγευση της στάσης που θα κρατήσει έδωσε χθες από το Άμστερνταμ ο κ. Νταισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει στην τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων.

Τόνισε πάντως ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ είπε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Όπως εξήγησε, εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει».

Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αρχίζει η διαπραγμάτευση

Η επίσκεψη Ντάισελμπλουμ σημαίνει ότι ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους μας, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι θα τεθεί στον κ. Νταίσελμπλουμ το θέμα της σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος. Σύμφωνα, με τους ίδιους κύκλους το σχέδιο είναι να πληγούν όσο είναι δυνατόν λιγότερο οι φορολογούμενοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Βέβαια, όπως επισήμαναν οι ίδιοι, «ρόλο θα παίξει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Τη Δευτέρα, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας, ενώ την Τρίτη θα συναντήσει τον ιταλό ΥΠΟΙΚ.

Στις 11 Φεβρουαρίου αναμένεται στη χώρα μας ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, για να δώσει, μεταξύ άλλων, τα φώτα του σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους του Μεξικού, που πραγματοποίησε ως τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους κύκλους του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, δεν έχει υπάρξει έως σήμερα κάποια επικοινωνία με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανόμενου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By