Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021

Στην «εντατική» τα… δημόσια νοσοκομεία, λόγω περικοπών

«Εάν αυτό συνεχισθεί άλλους τρεις το πολύ μήνες, όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία θα παύσουν την λειτουργία τους!» προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Υγείας

photoAddfa

Περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων περικόπτεται από το Μάρτιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», ως μέρος των «αιματηρών οικονομιών» σε όλο το δημόσιο τομέα που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με  σχετικά έγγραφα από το υπουργείο Υγείας, ενώ τον Ιανουάριο του 2014- επί υπουργίας Άδ. Γεωργιάδη- οι συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν ανέλθει σε 99,74 εκατ. ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43,353 εκατ. ευρώ.

Στον αντίστοιχο προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον δημοσίευμα, προβλέπεται η εκταμίευση περίπου 87,727 εκατ. ευρώ.

Ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των κρατικών δαπανών, οι οποίες θεωρείται ότι θα ισχύσουν και σε άλλα υπουργεία, σχετίζεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με τον στόχο επιμηκυνθεί η περίοδος που το κράτος θα μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες χωρίς δανεισμό. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστούν τα δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των νοσοκομείων διαμηνύουν ήδη στο υπουργείο Υγείας πως αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες με τόσο χαμηλές πιστώσεις: «Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ούτε στις βασικές προμήθειες, ούτε και να πληρώσουμε εφημερίες» αναφέρουν, σύμφωνα με το Βήμα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι «εάν αυτό συνεχισθεί άλλους τρεις το πολύ μήνες, όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία θα παύσουν την λειτουργία τους…!»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By