Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Στην Ιταλία για το προσφυγικό ο Γιάννης Μουζάλας

Θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της χώρας με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και τον καλύτερο συντονισμό Ελλάδας – Ιταλίας για το προσφυγικό

mouzalas

Διήμερη επίσκεψη στην Ιταλία θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της χώρας με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και τον καλύτερο συντονισμό των δύο πλευρών για το προσφυγικό.

Την Πέμπτη στις 17.00 ο κ. Μουζάλας θα συντανηθεί με τον Ιταλό υπουργό εσωτερικών κύριο Αντζελίνο Αλφάνο ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στην Λαμπεντούζα όπου μεταξύ των άλλων θα δει από κοντά και την λειτουργία του κέντρου ταυτοποίησης προσφύγων (Ηotspot).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κρίνεται επιβεβλημένο να υπάρξει συντονισμός της δράσης των δύο χωρών της Ελλάδας και της Ιταλίας στο πλαίσιο της αναζήτησης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς οι δύο χώρες δέχονται τις κυριότερες προσφυγικές ροές και κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκτός τούτου η Λαμπεντούζα όπως και τα νησιά του Αιγαίου συγκλονίζονται από αλλεπάλληλες τραγωδίες με πρόσφυγες γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη της αφύπνισης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, της απομόνωσης των ρατσιστικών και ακραίων λαϊκιστικών αντιλήψεων και της υλοποίησης με ταχείς ρυθμούς του προγράμματος μετεγκατάστασης ώστε να αποθαρρύνονται οι ροές μέσω της θάλασσας και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η εγκληματική δράση των δουλεμπόρων» αναφέρεται.

Η Ελλάδα και η Ιταλία που σηκώνουν το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης και είναι οι δύο χώρες στις οποίες δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης διεκδικούν επιμερισμό των οικονομικών βαρών αλλά και δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων (relocation), σημειώνεται στην ανακοίνωση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By