Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Στην κόψη του ξυραφιού για συμφωνία ή ρήξη

Τελεσίγραφο δανειστών για τελική πρόταση έως τις 12 το μεσημέρι

ellada

Σκηνικό αδιαλλαξίας διαμορφώνεται πλέον στο πεδίο των διαπραγματεύσεων αφού οι δανειστές μετά την κατάθεση της πρότασης σοκ εμμένουν στην υιοθέτησή της, υπαναχωρώντας από όσα έλεγαν δημοσίως τη Δευτέρα, όταν χαρακτήριζαν την ελληνική πρόταση ως «καλή βάση συζήτησης».

Η Πέμπτη ξημέρωσε στις Βρυξέλλες (έξι ώρα τοπική, επτά ώρα Ελλάδας) με τη νέα συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, με τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα να βρίσκονται στο νήμα. Η θέση της Αθήνας «παραμένει σταθερή» ανέφερε η ελληνική πλευρά μετά τις συναντήσεις της νύχτας.

Στις 10 τo πρωί, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα συνάντηση με Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι ενώ το Eurogroup, που διέκοψε χωρίς αποτέλεσμα τη χθεσινή του συνεδρίαση, τηρεί στάση αναμονής.

Λίγα λεπτά μετά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας σε επίπεδο κορυφής, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το τελεσίγραφο που έθεσαν οι εταίροι, ώστε ως τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (11 ώρα Βελγίου) να υπάρχει προσχέδιο για την τελική διαπραγμάτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 7 το πρωί της Πέμπτης (6 ώρα Βελγίου), ενώ για τις 10 έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει νέος, τρίτος, γύρος συζητήσεων σε επίπεδο κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού και των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας. Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο κλήθηκε να μετάσχει, λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Στις 8 χθες το βράδυ, είχε ολοκληρωθεί η εξάωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση διεκόπη προκειμένου να αρχίσει το Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου όπως αναμενόταν δεν κράτησε πολύ. Το Eurogroup θα συνεχίσει τις εργασίες του την Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι. Πολύ πιθανή θεωρείται η σύγκλιση νέας Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, την Παρασκευή.

Ενδεικτικό του δραματικού χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων είναι όσα ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης. «Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

«Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε η κυβερνητική πηγή.Έλληνες αξιωματούχοι που βρίσκονται στην βελγική πρωτεύουσα χαρακτήρισαν νωρίτερα «βαρβαρότητες» τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Η νέα πρότασή τους περιλαμβάνει περισσότερα και σκληρότερα μέτρα, τα οποία απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιπλέον φέρεται να αποσύρει και τις προβλέψεις για αύξηση εισφορών στις συντάξεις από τη δική της πρόταση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By