Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Στην κόψη του ξυραφιού η επικύρωση του διορισμού της Ούρσουλα στην προεδρία της Κομισιόν

Με κομμένη ανάσα αναμένουν οι Ευρωπαίοι το κρίσιμο αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο που θα δείξει εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το τιμόνι της Κομισιόν.

Θα επικυρώσουν οι ευρωβουλευτές τον διορισμό της σήμερα στην προεδρία της Κομισιόν ή θα υπάρξουν «ανταρσίες» ευρωβουλευτών- κυρίως των Σοσιαλιστών- που θα παρεκκλίνουν της κομματικής γραμμής γυρνώντας την πλάτη στην εκλεκτή της Μέρκελ;
Περίπου στις 20.00 μ.μ, ώρα Ελλάδος, θα ξέρουμε εάν η μητέρα του γερμανικού στρατεύματος και επτά παιδιών θα διαδεχτεί τον Ζαν κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Σήμερα το πρωί, πάντως, η 33λεπτη ομιλία της από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου έκανε αίσθηση:

«Είμαι πρώτα Ευρωπαία και μετά Γερμανίδα», δήλωσε από το Στρασβούργο, σε μια ύστατη προσπάθεια να αλιεύσει την ψήφο των ευρωβουλευτών.

«Εάν θέλετε να ενισχύσετε την Ευρώπη, έχετε μία παθιασμένη μαχήτρια στο πλευρό σας. Εάν θέλετε να διχάσετε την Ευρώπη, βρείτε έναν «δηλωμένο αντίπαλο», υποστήριξε η εκλεκτή της Μέρκελ. H Oύρσουλα δεσμεύτηκε για την διεξαγωγή μιας μεγάλη ευρωπαϊκής διάσκεψης το 2020 με στόχο να διευκρινιστούν τα θεμελιώδη ζητήματα του διαχωρισμού των εξουσιών: ενίσχυση της αρχής του κορυφαίου υποψηφίου. Και: το δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αυτο-νομοθετεί.

Σε ότι αφορά τη Βρετανία, τόνισε ότι για πρώτη φορά, μια χώρα αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λυπάμαι γι “αυτό το βήμα, αλλά το καταλαβαίνω», υποστήριξε καθιστώντας όμως σαφές ότι, το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας δεν θα είναι διαπραγματεύσιμο για την ΕΕ.

Η 61χρονη φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην προσωπική της ζωή και την εμπειρία της να φιλοξένησε στο σπίτι της έναν πρόσφυγα από τη Συρία.
«Στην αρχή δεν μιλούσε πολύ», υποστήριξε η φον ντερ Λάιεν.

«Αλλά τώρα μιλάει άπταιστα γερμανικά και αποτελεί πλεονέκτημα για την κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη διάσωση μεταναστών στα νερά της Μεσογείου, υπογράμμισε ότι:
«Στην ανοικτή θάλασσα, υπάρχει καθήκον να σωθούν ζωές», διευκρινίζει .Προτείνει επίσης «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και μια μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, με την ελπίδα ότι οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη θα καταστούν περιττοί. Ζητά επίσης ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά και την ενίσχυση της αμφιλεγόμενης υπηρεσίας διαχείρισης συνόρων Frontex.

Σε ότι αφορά την ισότητα των δύο φύλων, η Ούρσουλα θέλει περισσότερες γυναίκες σε ευρωπαικά αξιώματα:

«Εάν τα κράτη-μέλη δεν προτείνουν αρκετές γυναίκες υποψηφίους για τις θέσεις των αξιωματούχων, δεν θα διστάσω να ζητήσω νέα ονόματα», τόνισε η Γερμανίδα πολιτικός και πρόσθεσε:

«Αποτελούμε το μισό πληθυσμό και θέλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί».
Τέλος η Ούρσουλα υποσχέθηκε να ενισχύσει τον κατώτατο μισθό.

Συνέχεια ομιλίας της Ούρσουλα στο Ευρωκοινοβούλιο

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, όπως λέει η Ούρσουλα, αυτή τη φορά στην αγγλική γλώσσα.
«Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με τάση προς τον αυταρχισμό, κάποιοι θέλουν να αποκτήσουν επιρροή φτιάχνοντας λιμάνια και δρόμους σε όλο τον κόσμο, μερικοί στρέφονται στον προστατευτισμό . Όλοι αυτοί δεν είναι οι δικοί μας τρόποι», επισημαίνει η Χριστιανοδημοκράτισσα υπουργός και προσθέτει:
«Εμείς βαδίζουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «Πράσινο Νέο Deal» για την Ευρώπη, ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα για το κλίμα. Το πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.

Η Γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτισσα ολοκλήρωσε την ομιλία της με τη φράση: «Ζήτω η Ευρώπη» στα γερμανικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά: «Long live Europe!»

Στόχος της Ούρσουλα είναι να διασφαλίσει 374 ψήφους που απαιτούνται ώστε να εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, δεν θα δυσκολευτεί πολύ.

Η «εκλεκτή» της Μέρκελ μπορεί να «ποντάρει» στην στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει, το οποίο διαθέτει 182 έδρες στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, θα χρειαστεί την ψήφο μέρους των 154 ευρωβουλευτών που αριθμούν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και των 108 που εξέλεξαν οι Φιλελεύθεροι.

Οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν ήδη διαμηνύσει πως δεν θα στηρίξουν την Γερμανίδα υπουργό, λόγω διαφωνιών με την ατζέντα της αλλά και ως διαμαρτυρία για το γεγονός ότι προκρίθηκε ως υποψήφια από τους ηγέτες δίχως να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο,μετά το σημερινό άνοιγμα που τους έκανε, με το «Πράσινο Νέο Deal για το κλίμα, μπορεί να πείσει κάποιους από αυτούς να την εμπιστευτούν.

Εάν το Στρασβούργο απορρίψει την υποψηφιότητά της, η Ε.Ε θα βρεθεί αντιμέτωπη με θεσμική κρίση, καθώς θα είναι δύσκολο να βρεθεί άλλος υποψήφιος που θα χαίρει της αποδοχής των ηγετών των χωρών-μελών.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας από το 2013, επιλέχθηκε ως υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 2 Ιουλίου.

Χρειάζεται τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου- 50% συν μία ψήφο- για να γίνει η πρώτη γυναίκα πολιτικός που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία με κάλπη. Το μεγάλο αγκάθι στην σημερινή ψηφοφορία είναι ότι το 62% των ευρωβουλευτών είναι νέα πρόσωπα.Η ίδια πάντως έχει ξεκαθαρίσει πως, είτε επικυρωθεί σήμερα ο διορισμός της στην προεδρία της Κομισιόν είτε όχι, θα αποχωρήσει αύριο από το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By