Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Στην τελική ευθεία για το Brexit! Τι αποκαλύπτουν τα τελευταία γκάλοπ!

Έφτασε σχεδόν η ώρα για να ανοίξουν οι κάλπες στη Βρετανία

daily1

Μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία έχουν απομείνει λίγες ώρες! Όλοι οι πολίτες θα προσέλθουν για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη διαφορά στις δύο ποσοστιαίες μονάδες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα σύμφωνα με την ιστοσελίδα WhatUKThinks.

Αναλυτικότερα, η ιστοσελίδα δημοσιεύει κοινή σφυγμομέτρηση τεσσάρων εταιριών δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 49%.

Όπως εξηγεί η WhatUKThinks, οι έξι συνολικά δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 14 έως τις 20 Ιουνίου και διεξήχθησαν διαδικτυακά για την YouGov, τηλεφωνικά για την Survation, τηλεφωνικά για την ORB και τηλεφωνικά για την Opinium.

daily2

Εντούτοις, πριν λίγη ώρα η Opinium έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα της δημοσκόπησής της που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.000 ερωτηθέντων, σύμφωνα με την οποία το 45% τάσσεται υπέρ της εξόδου και το 44% υπέρ της παραμονής, με διαφορά μόνο μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Όλα αυτά, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, πολιτικοί, επιχειρηματίες, αστέρες του κινηματογράφου και του αθλητισμού καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, σε μία προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους που πιθανώς να αλλάξουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

daily3

Με τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να δίνουν την τελευταία μάχη τους πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, οι βρετανικές εφημερίδες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, δηλώνοντας τη θέση τους, χωρισμένες σε εκείνες που υποστηρίζουν το «Bremain» και όσες το «Brexit».

Οι σημαντικότερες εφημερίδες, λοιπόν, καθώς και πολιτικά περιοδικά της χώρας έχουν ήδη κυκλοφορήσει με πηχυαίους τίτλους είτε υποστηρίζοντας την παραμονή, είτε την έξοδο επιχειρώντας να αναπτύξουν τους λόγους για τους οποίους στηρίζουν το «Bremain» ή το «Brexit».

daily4

Ανάμεσα στις εφημερίδες που τάσσονται υπέρ της παραμονής είναι οι Times, που κυκλοφόρησαν το περασμένο Σάββατο με το κύριο άρθρο να εξηγεί «Γιατί η παραμονή είναι καλύτερη για τη Βρετανία». Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα ανέφερε πως «η Βρετανία θα είναι καλύτερα να ηγηθεί μιας ανανεωμένης προσπάθειας για μεταρρύθμιση μέσα στην ΕΕ αντί να ξεκινήσει από την αρχή έξω από αυτήν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Mail On Sunday με το κυριακάτικο φύλλο να τονίζει πως η Βρετανία θα είναι πιο ασφαλής, πιο ελεύθερη και θα ευημερήσει περισσότερο μέσα στην Ένωση.

daily5

«Προκειμένου το σύγχρονο Ηνωμένο Βασίλειο να ευδοκιμήσει και να ευημερήσει θα πρέπει να εργαστεί μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και όχι εναντίον τους∙ πρέπει να κρατήσουμε τη θέση μας στο υψηλό τραπέζι της Ευρώπης και να βοηθήσουμε να διαμορφωθεί το πεπρωμένο της∙ η δυνατή, καθαρή φωνή μας πρέπει να ακουστεί μέσα στην Ευρώπη, όχι να ακούγονται κραυγές από το περιθώριο», ανέφερε η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, η Daily Mirror κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, κάνοντας λόγο «για μέλλον της μεγάλης χώρας μας … θα πρέπει να ηγηθούμε όχι να φύγουμε».

daily6

Από την άλλη, η ναυαρχίδα των οικονομικών εφημερίδων της χώρας οι Financial Times, υποστήριξε την παραμονή λέγοντας πως «μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης θα ήταν αμετάκλητη, ένα σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη μετά το 1945».

Στο δημοσίευμά της, η εφημερίδα πρόσθεσε ότι «δεν είναι ώρα να επιστρέψουμε στη Μικρή Αγγλία. Είμαστε η Μεγάλη Βρετανία. Θα πρέπει να συμβάλουμε σε έναν πιο κόσμο με μεγαλύτερη ευημερία, μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ψήφος πρέπει να είναι υπέρ της παραμονής».

daily7

Η εφημερίδα Observer, που ανήκει στον αριστερό όμιλο Guardian Media Group, κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, γράφοντας βέβαια πως η ΕΕ δεν είναι τέλεια, αλλά συνολικά είναι μια δύναμη για το καλό.

«Η παραμονή στην ΕΕ δεν θα εξαλείψει με μαγικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Αλλά αν αποφασίσουμε να το κάνουμε, θα κρατήσουμε τη Βρετανία στην καρδιά της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου έτσι ώστε τα κράτη της Ευρώπης να είναι μαζί καλύτερα εφοδιασμένα για να τις αντιμετωπίσουν», έγραψε η Observer.

daily8

Η κυριότερη κεντροαριστερή εφημερίδα της Βρετανίας, ο Guardian, υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας στους αναγνώστες της ότι πρέπει να «μείνουν ενταγμένοι και περιεκτικοί, όχι θυμωμένοι και απομονωμένοι».

Ο Guardian κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «για μια ενωμένη χώρα η οποία απευθύνεται στον κόσμο και ψηφίστε κατά ενός διχασμένου έθνους που στρέφεται στον εαυτό του. Ψηφίστε να παραμείνουμε».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο τάσσονται υπέρ της εξόδου, η σκανδαλοθηρική Sun, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη Βρετανία, κάλεσε τους αναγνώστες να ψηφίσουν υπέρ της «εξόδου» στο πρωτοσέλιδο της 14ης Ιουνίου. «Πρέπει να απελευθερωθούμε από τη δικτατορία των Βρυξελλών», ανέφερε η ταμπλόιντ, που η κυκλοφορία της φθάνει τα 1,7 εκατομμύρια φύλλα, της οποίας οι αναγνώστες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζουν ήδη το Brexit.

Σε αντίθεση με την κυριακάτικη έκδοση της, η Daily Mail τάσσεται υπέρ της εξόδου, καλώντας τους αναγνώστες να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου με πρωτοσέλιδο που τόνιζε: «Αν πιστεύετε στη Βρετανία, ψηφίστε υπέρ της “εξόδου”. Ψέματα, άπληστες ελίτ και μια διχασμένη, ετοιμοθάνατη Ευρώπη – αυτός είναι ο λόγος που θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σπουδαίο μέλλον εκτός μιας διαλυμένης ΕΕ».

Η εφημερίδα The Daily Telegraph τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, δηλώνοντας τη θέση της με το κύριο άρθρο της το οποίο φέρει τον τίτλο: «Ψηφίστε έξοδο για να εκμεταλλευθούμε έναν κόσμο ευκαιριών».

Αντιστοίχως, η κυριακάτικη Telegraph επιχειρηματολόγησε υπέρ της εξόδου αναφέροντας πως η ΕΕ ανήκει στο παρελθόν και πως φεύγοντας από την Ένωση η Βρετανία θα μπορεί να αποφασίσει ποιος μπορεί να έλθει για να δουλέψει στη χώρα. «Από τη στιγμή που θα έχουμε φύγει και δεν θα υπαγόμαστε πλέον στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, οι ανησυχίες των πολιτών για τη μετανάστευση θα γίνουν ένα θέμα για τη βρετανική κυβέρνηση και για το κοινοβούλιο», ανέφερε η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, οι κυριακάτικοι Times κάλεσαν τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης ώστε να ασκήσουν πίεση για μια βαθύτερη μεταρρύθμιση της Ένωσης.«Ναι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις δυσκολίες, όμως θα πρέπει να κρατήσουμε τη δύναμή μας. Αυτή η ψήφος μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουμε ποτέ να σταματήσουμε την πορεία ενός συγκεντρωτικού ευρωπαϊκού σχεδίου», ανέφερε η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By