Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Στην τελική ευθεία για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Αργότερα σήμερα θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση

ypourgiko

Αργότερα σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό το νέο κυβερνητικό σχήμα καθώς μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις κλειδώνουν και οι τελευταίες θέσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραμένει ο Γ. Δραγασάκης καθώς πρόεδρος της Βουλής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κος Ν. Βούτσης. Στο υπουργείο οικονομικών θα βρίσκονται οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Τρύφωνα Αλεξιάδης και Δ. Μάρδας. Στο Οικονομίας ο Γ. Σταθάκης και στο υποδομών ο Χρ.Σπίρτζης.

Για το υπουργείο Ενέργειας που δημιουργείται από το σπάσιμο του Παραγωγικής Ανασυγκρότησης οδεύει ο Π. Σκουρλέτης και για το υγείας ο Ανδρέας Ξάνθος Υγείας με αν. υπουργό τον κ. Πολάκη. Κυβερνητική εκπρόσωπος παραμένει η Ολγα Γεροβασίλη.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανασύσταση και μετονομασία πέντε υπουργείων αλλά και στην «απορρόφηση» της γενικής γραμματείας Διαφθοράς από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Βάσει των προεδρικών διαταγμάτων τα πέντε «νέα» υπουργεία είναι τα εξής:

– Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

– Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

– Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,

– Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

– Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα νέα υπουργεία μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών, των θέσεων και το προσωπικό των ανασυνιστόμενων υπουργείων.

Η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της οποίας προΐσταται σήμερα ο Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τους εποπτευομένους από αυτήν φορείς, μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, όπου αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς νοείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Να επισημανθεί ότι από το κείμενο του σχετικού διατάγματος δημιουργείται μια ασάφεια, καθώς κάνει λόγο για «υπουργό» αρμόδιο για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Τέλος, η Γενική Γραμματείας Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που είχε μεταφερθεί στο πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Αντίοστοιχα, όπου αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, νοείται πλέον ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Τα επίμαχα προεδρικά διατάγματα κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο οποίο, ενόψει της αναμενόμενης ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης, τα επεξεργάστηκε αυθημερόν σε σχηματισμό Ολομέλειας.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε νόμιμα τα διατάγματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι στα άρθρα που αναφέρονται στην ανασύσταση και μετονομασία των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων /Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού/Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη η οποία να διευκρινίζει ότι στα νέα υπουργεία μεταφέρονται πλέον και οι εποπτευόμενοι φορείς τους.

By