Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Στην τελική ευθεία μία βιβλιοθήκη με πλούσιο αρχειακό υλικό

Περισσότερους από 1.500 τίτλους βιβλίων και εντύπων και πλούσιο αρχειακό υλικό, για τη ναυτική ιστορία και παράδοση της χώρας, όπως και ξεχωριστό τμήμα για την ιστορία της Σκιάθου, με συλλεκτικές εκδόσεις και τοπικές εφημερίδες, περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη μελέτης που θα λειτουργήσει από το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.

Στόχος του Μουσείου, είναι, μέσα από τη λειτουργία της μοναδικής ανοιχτής στο κοινό βιβλιοθήκης στη Σκιάθο, να γνωρίσουν οι νέοι τη σημαντική και μακρόχρονη ναυτική ιστορία της χώρας και του νησιού, όπως και να δημιουργηθεί ένας χώρος μελέτης για τους ερευνητές.

Το μεγαλύτερο τμήμα της βιβλιοθήκης, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, είχε συγκεντρωθεί με ενέργειες της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και από δωρεές μελών της Ένωσης, μεταξύ αυτών οι Γιάννης Θ. Παρίσης, Θωμάς Θ. Παρίσης, Μιχάλης Αδ. Μαθηνός, Κώστας Χατζηιωάννου, αλλά και δωρητών όπως Χρήστος Χειμώνας, Γιώργιος Φιλ. Χρήστου, Χρήστος Ντούνης.

Με πρωτοβουλία του Μουσείου στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με σημαντικές εκδόσεις από δωρεές ιδρυμάτων και φορέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο σχετικό αίτημα του Μουσείου, όπως το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικών Υποθέσεων, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Ίδρυμα «Θωμάς και Βάντα Επιφανειάδη», το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση.

Η δημιουργία της βιβλιοθήκης, σημειώνεται επίσης, είναι απόρροια της δράσης του Μουσείου, το οποίο από τον Νοέμβριο του 2015 έχει ενταχθεί στο Πανελλήνιο Δίκτυο Ναυτικών Μουσείων και στο μικρό διάστημα λειτουργίας του, έχει να παρουσιάσει μια επιτυχημένη πορεία, όπου πέρα από τη μόνιμη έκθεση την οποία επισκέφθηκαν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες επισκέπτες, συμμετείχε σε συνέδρια και εκθέσεις.

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο γραφείο της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου (στο παλιό λιμάνι) και λειτουργεί τις μέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18:30-20:30.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Παρίσης, «όνειρο και επιδίωξη της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, υπήρξε η ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου, ωστόσο η έλλειψη κατάλληλης αίθουσας και οι οικονομικές δυσκολίες ήταν απαγορευτικά για τη δημιουργία του. Τύχη και ευτυχή συγκυρία μπορεί να πει κανείς ήταν η δωρεά το 2014, σημαντικού ποσού του συλλόγου Newport-Σκιάθος Club της αδελφοποιημένης πόλης του Newport, Rhode Island των ΗΠΑ, όπως και η παραχώρηση αίθουσας από το δήμο Σκιάθου, στο πολιτιστικό κέντρο Μπούρτζι», για να καταλήξει:

«Μετά από μεγάλη προσπάθεια της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και ενεργών πολιτών της Σκιάθου, το Μουσείο έγινε πραγματικότητα. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του (2015-2016), χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου, αλλά και τις παράλληλες εκθέσεις, όπως η έκθεση “Ταρσανάδες και Σκαριά”, που παρουσίασε το Μουσείο το 2016 σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αiγαίου του yπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ανήσυχα και δημιουργικά τα μέλη του ΔΣ του Μουσείου, προχώρησαν πρόσφατα στη δημιουργία της βιβλιοθήκης του Μουσείου με αξιόλογους τόμους ναυτικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου».

(Visited 1 times, 1 visits today)