Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Στις 14 Δεκεμβρίου ο νέος CEO της Πειραιώς – Οι πέντε υποψήφιοι

Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο για το 2016 θα ανακοινωθεί –όπως όλα δείχνουν- το όνομα του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Το «θρίλερ» για τη θέση που έχει παραμείνει κενή από τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί  μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ήδη ο SSM ασκεί σφοδρότατες πιέσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδος. Εξάλλου, η αλλαγή των διοικήσεων με βάση τα όσα προβλέπονται από τη νέα τραπεζική νομοθεσία αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, η οποία και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016.

Έτσι, η 14η Δεκεμβρίου θεωρείται η κομβική ημερομηνία για την ανακοίνωση του νέου CEO, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1/1/2017.

Οι πέντε υποψήφιοι

Καθώς λοιπόν στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, κορυφώνεται και η αγωνία –εντός και εκτός τράπεζας- για το πρόσωπο που θα αναλάβει την κομβική θέση. Στην τελική απόφαση θα πρέπει να καταλήξουν από κοινού ο SSM, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στα χέρια τους έχουν –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr-μια λίστα με πέντε ονόματα τραπεζιτών, εκ των οποίων ο ένας (εκτός απροόπτου) θα πάρει τη θέση του CEO. Οι πέντε υποψήφιοι είναι:

  1. Ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, πρώην CEO της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Θωμόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του στις 15 Ιανουαρίου και θεωρείται η υπ’ αριθμόν ένα επιλογή του Paulson Fund, δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της Πειραιώς, μετά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  2. Ο κ. Νίκος Καραμούζης, νυν Πρόεδρος της Eurobank. Ο κ. Καραμούζης είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος διοίκησης και μέλο της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Πειραιώς, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος στη Γενική Τράπεζα, η οποία ήταν θυγατρική της Πειραιώς. Μολονότι ο ίδιος έχει διαψεύσει επισήμως το ενδιαφέρον του για τη θέση, το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των υποψηφίων.
  3. Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και πρώην στέλεχος της καναδικής Fairfax. Ο κ. Μεγάλου το τελευταίο διάστημα ζει στο Λονδίνο έχοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tite Capital Limited και προετοιμάζοντας τις νέες επιχειρηματικές του κινήσεις .
  4. Ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, πρώην στέλεχος της KPMG και της Standard Chartered Bank. Το καλοκαίρι ο κ. Παπαδόπουλος είχε βρεθει «μια ανάσα» πριν τη θέση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς, όμως την τελευταία στιγμή η υποψηφιότητά του «κόπηκε» από των SSM λόγω της φερόμενης εμπλοκής του σε τραπεζικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο κ. Παπαδόπουλος διευθέτησε το θέμα και είναι ξανά στη λίστα των υποψηφίων.
  5. Ο κ. Λουκάς Ρίζος, πρώην στέλεχος της της Deutsche Post Bank. Η επιτυχημένη θητεία του κ. Ρίζου στη Γερμανία του έχει χαρίσει την εκτίμηση τόσο της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και του SSM, τοποθετώντας τον στη λίστα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, το πρόσωπο που θα αναλάβει την κομβική θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Πειραιώς θα καθορίσει και ποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές θα έχει και τον πρώτο λόγο στη μελλοντική πορεία της τράπεζας. Και αυτό διότι για τη θέση αυτή ερίζουν το Paulson Fund, η πρώην διοικητική ομάδα της τράπεζας αλλά και ο SSM, ενώ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By