Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στις 14 Ιουνίου για πέμπτη φορά «στο σφυρί» το Athens Ledra

Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο νέος, πέμπτος κατά σειρά, πλειστηριασμός για το Athens Ledra η τιμή του οποίου έπεσε κι άλλο μετά από νέα δικαστική απόφαση που ενέκρινε το αίτημα της επισπεύδουσας αρχής, Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα του πολύπαθου ξενοδοχείου της Λεωφόρου Συγγορύ το τίμημα πέφτει στα 33 εκατ. έναντι 47,8 εκατ. ευρώ όπου είχε τοποθετηθεί ο πήχης τις προηγούμενες φορές. την ίδια ημέρα θα πλειοδοτηθούν και όμωρες ιδιοκτησίες, ένα οικόπεδο, το απέντανι κτήριο και 2 αποθήκες, με επισπέυδουσα αρχή την Τράπεζα Πειραιώς.

Η περαιτέρω μείωση του τιμήματος επιβεβαιώνει εν μέρει τις εκτιμήσεις της αγοράς η οποία εξαρχής είχε χαρακτηρίσει υψηλή την τιμή της ξενοδοχειακής μονάδας, τονίζοντας πως οι πιθανοί αγοραστές θα ανέμεναν έως ότου η τιμή να πέσει τουλάχιστον 30% προτού «χτυπήσουν» το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 314 δωματίων. Ο λόγος όπως ανέφεραν ήδη από την διεξαγωγή του πρώτου πλειστηριασμού ήταν πως ο δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να προχωρήσει σε εκτενείς παρεμβάσεις ανακαίνισης της ξενοδοχειακής μονάδας, το κόστος της οποίας δυνητικοί αγοραστές που έχουν επισκεφτεί το ξενοδοχείο υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνιζαν μάλιστα πηγές σε γνώση των θέσεων των αμερικανών επενδυτών που πέρασαν κάποια στιγμή από τον κύκλο των «μνηστήρων» η τιμή που θα μπορούσε να φανεί οριακά ελκυστική είναι τα 100.000 ευρώ ανά δωμάτιο, παρά τη θέση του ξενοδοχείου και το ισχυρό, ιστορικά, όνομά του, τα οποία δημιουργούν μια κάποια προστιθέμενη αξία.

Πιθανοί μνηστήρες

Να υπενθυμίσουμε ότι μεχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις άγονοι πλειστηριασμοί για το ξενοδοχείο. Ο πρώτος είχε οριστεί για τις 13 Ιουλίου, ακυρώθηκε όμως λόγω της εισβολής μελών του Eνιαίου Παλλαϊκού Μετώπου στο χώρο που θα διενεργούνταν η διαδικασία, ενώ άγονοι κυρήχθηκαν και οι τρεις επόμενοι – ακόμα και ο τελευταίος που πραγματοποιήθηκε με χαμηλότερο τίμημα – αφού δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος.

Ωστόσο όλη αυτή την περίοδο, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα το ξενοδοχείο συνέχιζαν να επισκέπτονται υποψήφιοι αγοραστές. Τελευταίοι που πέρασαν το κατώφλι του ξενοδοχείου σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr ήταν εκπρόσωποι του ομίλου Διβάνη. Έντονο παραμένει μέχρι και σήμερα το ενδιαφέρον της Ισραηλινής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Fattal, η οποία είχε ακουστεί ήδη από τον προηγούμενο πλειστηριασμό να διεκδικεί το ξενοδοχείο χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κάποια προσφορά την ημέρα του πλειστηριασμού.

Ως διεκδικητές της μονάδας παρουσιάζονται και δύο fund από Πεκίνο και Ταϊβάν ενώ ενδιαφέρον είχε εκφράσει παλαιότερα και ο όμιλος Χανδρή – ο οποίος μετά την επιστροφή του εμπορικού σήματος Marriott Hotel στην Αθήνα και την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Metropolitan επί της Λεωφόρου Συγγρού δεν θέλησε να προχωρήσει σε δεύτερη μεγάλη επένδυση. Στους Έλληνες που είχαν δείξει παλαιότερα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ακίνητο συγκαταλέγονται και ο όμιλος Χατζηλαζάρου ο οποίος προχωρά στη δημιουργία 5αστερης ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο αλλά και ο κ. Κωνσταντινίδης του ομίλου Atrium με ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο.

Να υπενθυμίσουμε πως πέρα από τους κινέζους επενδυτές που ήταν οι μόνοι που φαίνεται να έφτασαν πιο κοντά στην εξαγορά του ξενοδοχείου, με την συμφωνία την οποία είχε καλωσορίσει και το υπουργείο Εργασίας να ναυαγεί την τελευταία στιγμή, από το ξενοδοχείο έχει περάσει μέχρι και ο πρόεδρος της Galatasaray, Dursun Özbek, ο οποίος διατηρεί αλυσίδα ξενοδοχείων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία ενεργό παραμένει και το ενδιαφέρον της αλυσίδας διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων Movenpick Hotels & Resorts, η οποία είναι γνωστό πως αναζητεί ευκαιρίες στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας και έχει στο παρελθόν, προτού το ξενοδοχείο βγει στο σφυρί, συνομιλήσει με τον όμιλο Παρασκευαΐδη.

Κύκλοι της αγοράς ωστόσο χαρακτηρίζουν το τίμημα οριακά ελκυστικό και εκφράζουν φόβους ότι για άλλη μια φορά ο πλειστηριασμός θα καταλήξει άγονος αφού τα προσκόμματα παραμένουν πολλά. Πέρα από την ανακαίνιση το ξενοδοχείο διατηρεί και περίπου 60 εκατ. οφειλές. Στις πιστώτριες τράπεζες η ΑΣΤΥ χρωστάει περίπου 35 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα χρέη προς το δημόσιο, μόνο τα χρέη στο ΙΚΑ – μετά τις προσαυξήσεις έχουν ξεπεράσει τα 9 εκατ. ευρώ – καθώς και οι οφειλές των εργαζομένων οι οποίες πλέον ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ.

Δυνητικά επιζήμιος για την πώληση αποδεικνύεται και ο χρόνος που περνά κατά τον οποίο η μονάδα παραμένει κλειστή και οι φθορές της διογκώνονται. Από τη στιγμή που το ξενοδοχείο έκλεισε τις πύλες του για το κοινό, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να το διατηρήσουν υποτυπωδώς. Βέβαια το μέγεθος τις κτηριακής εγκατάστασης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Το φυσικό αέριο έχει κοπεί εδώ και μήνες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα υγρασίας σε ορισμένα μέρη του ενώ στις αρχές του προηγούμενου μήνα πραγματοποιήθηκε και διακοπή της ηλεκτροδότησης από την εταιρεία Volterra, ενώ λίγες ημέρες πριν η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στη διακοπή και της υδροδότησης.

Να υπενθυμίσουμε πως το Athens Ledra, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα.  Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του  ξενοδοχείου είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρίσει τον Νοέμβριο του 2013. Ήδη όμως είχε συσσωρευτεί ένα «βουνό» οφειλών προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή της ξενοδοχειακής μονάδας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

To 2014 το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Athens Ledra και λειτουργούσε υπό αυτή την επωνυμία μέχρι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΑΣΤΥ να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία εν συνεχεία απεσύρθη. Έπειτα το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (επισπεύδουσα πιστώτρια η Alpha Bank), ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Τελικά το λουκέτο μπήκε στις 31 Μαϊου του 2016.

By