Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Στις 16 Απριλίου τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες

Μία εβδομάδα μετά το Πάσχα αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους οι τράπεζες τα αποτελέσματα των stress test, αναφέρουν στο insider ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Ο SSM δεν έχει δεσμευτεί ως προς την ημερομηνία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων

Στις 28 Φεβρουαρίου οι ελληνικές τράπεζες υπέβαλαν τα πλήρη στοιχεία τους στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) και τον εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) με τη διαδικασία να έχει «ημερομηνία λήξης» στις αρχές Μαΐου, πιθανότατα στις 4 ή 5 Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι ο SSM δεν έχει δεσμευτεί ως προς την ημερομηνία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το εάν οι ασκήσεις αντοχής θα αναδείξουν την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ήδη τα στοιχεία των ισολογισμών έχουν πάει «μπρος-πίσω» τρεις φορές, μεταξύ δανειστών και τραπεζών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που εισέρχονται στο «προσομοιωτή» ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα. Την Τρίτη έγινε η τελευταία «ανταλλαγή» δεδομένων και επόμενος σταθμός τώρα είναι η ενημέρωση των τραπεζικών διοικήσεων στις 16 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ανησυχία στις τράπεζες

Στους κόλπους των τραπεζών, πάντως, φαίνεται να επικρατεί έντονη νευρικότητα σχετικά με τα αποτελέσματα. Στελέχη του κλάδου παραδέχονται στο insider.gr ότι «τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο» και όλα θα κριθούν στην έκβαση των τεστ.

Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 13% από τα μέσα Μαρτίου που ξεκίνησε η… κατηφόρα.

Ακόμη και αν υπάρξουν ανάγκες για νέα κεφάλαια, το κατά πόσο η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη θα εξαρτηθεί από το ύψος των αναγκών αυτών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πάντως, ότι η απόφαση θα είναι εν πολλοίς πολιτική, αφού στο «παρά πέντε» της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής, καμία πλευρά δεν επιθυμεί μια εξέλιξη που θα ανατρέψει δραματικά τα δεδομένα.

Ο αναλυτής της UBS, Ρικάρντο Γκαρσία, δήλωσε στο CNBC ότι τα stress tests θα αναδείξουν κενό στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να είναι «δραματικό», καθώς στη διαδικασία εμπλέκεται και ο πολιτικός παράγοντας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By