Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στις 200.000 ευρώ το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

«Μάχη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας δίνει η κυβέρνηση εν όψει της κατάθεσης συνολικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα

akinito600_191213

Αποφασισμένη να μην αγγίξει την πρώτη κατοικία χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων προσέρχεται η κυβέρνηση στις συνομιλίες με τους δανειστές βγάζοντας «κόκκινη κάρτα» στις απαιτήσεις τους για σχεδόν πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Στο νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχτεί μόνο ένα μικρό «κούρεμα» στα όρια που προβλέπονται σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή», χωρίς να πέσει κάτω από αντικειμενικές αξίες 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, επιμένει στη σύσταση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης που θα διαχειριστεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Μέχρι σήμερα από την εκποίηση ακινήτων και τους πλειστηριασμούς εξαιρείται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.

Προστατεύονται δηλαδή σπίτια με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ για άγαμους, μέχρι 375.000 ευρώ για έγγαμους και μέχρι 450.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Το ζήτημα καίει απόλυτα την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την προστασία της πρώτης κατοικίας ενός μεγάλου μέρους των Ελλήνων.