Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον α” γύρο των βουλευτικών εκλογών

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, περισσότεροι από 47,56 εκατ. Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Οι βουλευτικές εκλογές, λίγες εβδομάδες μετά από τις προεδρικές αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν που επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει χωρίς εμπόδια.

Μεγάλη αποχή που ενδέχεται να αγγίξει και το 48% προβλέπουν αρκετές δημοσκοπήσεις με τους αναλυτές να αποδίδουν την τάση αυτή στην «κούραση» των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αλλά και στη γενικευμένη βεβαιότητα για τη νίκη των υποψηφίων του Μακρόν.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό. Ένας υποψήφιος κερδίζει από τον πρώτο γύρο εάν λάβει τουλάχιστον το 50% των ψήφων στην περιφέρειά του, με συμμετοχή τουλάχιστον 25%. Αν δεν ικανοποιούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις η έδρα της περιφέρειας θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, όπου θα μπορούν να λάβουν μέρος μόνο όσοι υποψήφιοι έλαβαν από 12,5% και άνω στον πρώτο γύρο.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να κατέβουν τρεις ή τέσσερις υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο, όπου κερδίζει όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους ενώ στη σπανιότατη περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται ο γηραιότερος υποψήφιος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος θα δοθούν  από τις μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων  λίγη ώρα μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, την ίδια περίπου ώρα που θα αρχίζει η ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο Μακρόν δεν θα δυσκολευτεί να κερδίσει την αυτοδυναμία. «Θέλουμε μεγάλη πλειοψηφία για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε τη Γαλλία τα πέντε επόμενα χρόνια», δήλωσε ο υφυπουργός νέων τεχνολογιών, Μουνίρ Ματζουμπί κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκδήλωσης στο βόρειο Παρίσι, όπου είναι υποψήφιος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του Μακρόν, En Marche και τους κεντροδεξιούς συμμάχους του από το κόμμα του Μπαϊρού, Modem, τουλάχιστον το 30% των ψήφων. Το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το 20%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο δεν λαμβάνει πάνω από 17% σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες. Αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να μετατραπεί σε συντριπτική νίκη για το στρατόπεδο Μακρόν στο δεύτερο γύρο.

Οι απώλειες για τους Σοσιαλιστές, αναμένεται να είναι μεγάλες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. «Δεν πρέπει να έχουμε ένα μονοπωλιακό κόμμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να είναι αρκετά μεγάλη η αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, η ίδια επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα τα προηγούμενα πέντε χρόνια βρίσκεται σε κίνδυνο με τις προβλέψεις να του δίνουν περίπου 15 με 30 έδρες από τις 284 που είχαν μέχρι σήμερα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η ενότητα των Ρεπουμπλικάνων, που αν και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν τη δεύτερη θέση, είναι διχασμένοι σε σχέση με το αν πρέπει να στηρίξουν τον Μακρόν ή όχι.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν, που έλαβε χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που αναμενόταν στις προεδρικές εκλογές, είναι πιθανό να μην φτάσει τον στόχο σχηματισμού κοινοβουλευτικής ομάδας, κάτι που προϋποθέτει συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, ωστόσο, αναμένεται να πάει πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στις οποίες είχαν εκλεγεί δύο βουλευτές του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By