Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εν όψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της κατάστασης στον Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία.

Περαιτέρω, oι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα εστιασθούν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Λευκορωσία και τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί η μελλοντική εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλων περιφερειακών θεμάτων Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ (Miroslav Lajčák), ενώ του Συμβουλίου θα προηγηθεί άτυπο πρόγευμα που παραθέτει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι υπάρχει μία μόνο διμερής διαφορά: H οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα επιδιώκει να τοποθετήσει στο τραπέζι των συνομιλιών το σύνολο των διεκδικήσεών της, τις οποίες επιδιώκει να παρουσιάσει ως ελληνοτουρκικές διαφορές.

Είχε επίσης διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να πραγματοποιείται διάλογος και ταυτόχρονα να προβαίνει η Τουρκία σε μονομερείς ενέργειες, τις οποίες το διεθνές δίκαιο απαγορεύει σε διαμφισβητούμενες περιοχές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By