Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στις Βρυξέλλες ο Τσαβούσογλου με επαφές σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ενώπιος ενωπίω έρχονται αύριο, Δεύτερα 22 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ύπατος Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι επικεφαλής διπλωματίας των κρατών-μελών της ΕΕ προσέρχονται αύριο στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ενώ ακολουθεί την Τρίτη η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ως προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 25 Μαρτίου, τελικώς θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη και όχι με φυσική παρουσία, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ελλάδα προσέρχεται στις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας, επί τη βάσει και της έκθεσης Μπορέλ, στο πλαίσιο αφενός μίας θετικής ατζέντας και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων εάν η Τουρκία εξακολουθήσει την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αυτός είναι, όπως έχει αποτυπώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κεντρικός άξονας της στάσης που θα τηρήσει η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να κινηθεί εξίσου στο τρίπτυχο της αναλογικότητας, αιρεσιμότητας και αναστρεψιμότητας, συνδέοντας τη θετική ατζέντα με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν και το συνολικό φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει πει «ναι» υπό αίρεση στην πρόκληση της τουρκικής πλευράς για συνάντηση των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται από αύριο στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και την εαρινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, ένα έτερο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει -και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις- είναι η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη συνθήκη-ορόσημο του 2011 με στόχο να προστατεύσει τις γυναίκες από τη βία.

Η κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν έχει καταδικαστεί έντονα από την Κομισιόν, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον ίδιο τον Ζοζέπ Μπορέλ -ο οποίος τόνισε την παραμονή της συνάντησής του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η απόφαση της Τουρκίας «στέλνει επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο», είναι βαθιά απογοητευτική και ακατανόητη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By